Den amerikanske centralbank var i går ude med et opkøbsprogram på obligationer, og denne gang uden udløb som vi sidst så det under finanskrisen.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Den amerikanske centralbank var i går ude med et opkøbsprogram på obligationer, og denne gang uden udløb som vi sidst så det under finanskrisen. Det betyder, at centralbanken reelt står klar med opkøb så længe det er nødvendigt, og meddelelsen fik også markederne til at stige. Den positive stemning blev dog relativt hurtigt afløst af nye udsalg blandt risikoaktiverne, i kølvandet på, at det amerikanske senat endnu en gang ikke kunne blive enige om en nødhjælpspakke, som skal være md til at dæmme op for effekterne af udbruddet af coronavirus. USA er nu det land i verden med tredje flest smittede, og kurven synes stadigvæk at være stigende.

Den eksponentielle stigning i antallet af smittede i USA skal i høj grad også ses som en af årsagerne til, at blandt andet hvede og sojakomplekset har oplevet pæne prisstigninger de seneste dage. Amerikanske forarbejdningsvirksomheder har tilsyneladende været ekstremt aktive i det fysiske marked, af frygt for de flaskehalsproblemer, som udbruddet kan føre med sig. Frygten for at produktionen i værste fald kan ende med at gå i stå hos virksomhederne grundet alt fra sygdom, til karantæner og børnepasning etc. Det er stadigvæk ikke et scenarie som har udspillet sig, men dog et scenarie, som i yderste konsekvens kan blive reelt. Kombineret med de sidste dages skriverier omkring mulige strejker blandt havnearbejdere i Brasilien og Argentina, og den negative effekt coronavirus kan få på den logistiske del af forsyningen, så pegede pilen igen i går opad for både hveden og sojakomplekset. Eftersom det er kortsigtede faktorer som spiller ind i markedsudviklingen her og nu, så var det igen i går de korte terminer som steg mest, og spreaded mellem indeværende- og kommende høst handler nu tæt på det højeste niveau. Maj terminen på Matif steg med 2,75%, og var i perioder oppe at teste det højeste niveau siden kontrakten begyndte at handle.

På trods af, at dollaren igen i går var stigende, så nød sojakomplekset også i går godt af den nyhedsstrøm som generelt prægede afgrøderne, nemlig frygten for logistiske udfordringer. Argentina er officielt også ?lukket ned?, om end landbruget kører videre i denne kritiske fase af sæsonen, hvor varer sælges og fragtes ud til landets store forarbejdningsvirksomheder.