Udenlandske landbrugspraktikanter får lov til at blive tre måneder længere. Forlængelsen udløser stor glæde og lettelse på Sønder Troelstrup ved Vildbjerg.

Ukrainske Olga står til at forlade Danmark 1. maj, da hendes et årige kontrakt som landbrugspraktikant hos mælkeproducent Jesper Bitsch udløber. Men en håndsrækning fra udlændinge- og integrationsministeren søndag kom som en positiv overraskelse. Nu får Olga, der ikke ønsker sit efternavn i Maskinbladet, lov til at blive ved Vildbjerg sommeren over.

- Jeg gerne rose ministeren for, at han handler, når vi står i en situation som denne, hvor vi har svært ved at få medarbejdere, siger Jesper Bitsch, mælkeproducent i Vildbjerg.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har besluttet at ændre reglerne for at bidrage til, at dansk landbrug ikke kommer til at mangle hænder i den nuværende coronakrise.

Landbrugspraktikanter som 26-årige Olga får mulighed for at forlænge deres praktik i yderligere tre måneder. Muligheden for forlængelse forventes at træde i kraft onsdag i denne uge og vil gælde frem til 25. juni 2020.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye siger:

- I den nuværende situation er det naturligvis vigtigt, at landmændene kan fortsætte med den arbejdskraft, de har lige nu. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi sammen kan finde pragmatiske løsninger i disse svære tider. Det er både godt og ansvarligt, at arbejdsmarkedets parter i fællesskab har taget initiativ til en dialog på dette her område, det skal de have stor tak for, siger ministeren.

Dygtig kalvepasser

På Sønder Troelstrup stod 28-årig Jesper Bitsch til at miste en dygtig medarbejder i Olga uden at kunne få en anden til at passe hendes arbejdsopgaver med malkning og kalvepasning.

- Tingene er lukket helt ned. Vi kan hverken få fat i en ny udenlandsk landbrugspraktikant eller fastansætte Olga som fodermester over sommeren, da hele systemet med papirarbejdet med fingeraftryk og foto (såkaldt biometrien red.) er lukket ned hos myndighederne. Med den nye forlængelse med tre måneder giver det os mulighed for at få tingene til at passe sammen, indtil vi får vores nye elev pr. 1. juli, siger Jesper Bitsch.

Han overtog gården med 170 malkekøer i december 2018 og er helt afhængig af sine to medarbejdere.

Ukrainske Olga er også lettet over at få lov til at blive. Men i hendes situation er tingene meget uafklaret, fortæller Jesper Bitsch.

- Hun er utryg ved det hele. Hun kan ikke komme hjem, fordi der ingen fly går, hun er usikker på hele situationen med corona i hendes hjemland. På denne måde giver det hende tre måneder mere med ro på, hvor hun ved, hvad hun skal, og hvor hun skal være, siger Jesper Bitsch og roser Olga for at være en dygtig medarbejder, der blandt andet har været en dygtig kalvepasser.

Læs mere om udenlandske praktikanter i HYO.