Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Endnu en uge midt i orkanens øje blev afsluttet med en negativ udvikling på de finansielle markeder, og pæne fald til risikoaktiverne som følge. Efter at have været vidende til en negativ udvikling hen over de seneste weekender, så var det måske psykologien, der fik markederne til at sælge pænt ud hen over fredagen. Indledende eufori hver gang en ny hjælpepakke har ramt markederne er hurtigt blevet erstattet af udsalg.

Både hveden og sojakomplekset fortsatte i fredags ugens positive momentum, og sluttede begge både dagen og ugen af i positivt terræn. Sojakomplekset er i høj grad trukket højere af frygten for, at eksporten ud af Argentina, som er verdens største eksportør af sojakskrå bliver påvirket negativt af udbruddet af coronavirus. Nedlukning af havne synes at være den største potentielle risiko i den forbindelse. I takt med at flere stater i USA har lukket mere eller mindre ned, så har det lagt et pres på forsyningsbalancen på meget kort sigt. Hamstring af varer har i den henseende også været meget til at holde en hånd under hvedepriserne, både i USA og Europa, hvor man tilmed kæmper med potentielle vejrmarkeder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det amerikanske landbrugsministerium kunne fredag bekræfte, at man har solgt henholdsvis 340.000 tons hvede og 760.000 ton soja til kinesiske købere. Det er et positivt tegn for de amerikanske eksportører, som efterhånden længe har ventet på køb fra kinesisk side, og det bliver interessant at følge hvorvidt der følges op med yderligere køb i denne uge. Salgene er de største til kinesiske i købere i flere år, og kan måske markere en eller anden form for vending i de tilspidsede stridigheder. Mens coronavirus fylder alt, så er det værd at huske på, at de to landes stridigheder var langt fra ovre før udbruddet begyndte at dominere overskrifterne. På trods af den positive nyhed, så var det ikke nok til at holde hånden under priserne på den amerikanske majs, som endte med at lukke i negativt territorie, på trods af, at den på et tidspunkt steg med mere end to procent. Faldet skal ses i lyset af, at olieprisen lavede præcis den samme bevægelse i fredagens handel. En gedigen stigning på 5%, blev i løbet af eftermiddagen og aftenen vendt om til et fald på mere end 5 %. En stor del af den amerikanske majs bruges i produktionen af ethanol, og faldende marginer er med til at presse prisen