Siden sommer 2019 har Dansk Maskincenter haft import af Virkar no-till såmaskiner. Indehaver Henning Lund Andersen har stor erfaring med no-till og direkte såning. Dansk Maskincenter har kørt flere testkørsler med en seks meter Vikar Dynamic og resultatet er ikke til at tage fejl af. Maskinen er særdeles velegnet til det danske marked og giver mærkbare resultater med såarbejdet, skriver Dansk Maskincenter i en pressemeddelelse.

En række af fordele

- Maskinen følger terræn. Det giver en konstant såning, da maskinen er fleksibel.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- De 280 kg tryk på hvert såskær sørger for, at maskinen holder en konstant sådybde.

- Maskinen bearbejder jorden ganske lidt.

- Maskinen har både skiver og tand, som giver stor bevægelighed og gør, at skidt nemt passerer.

- Maskinen er "simpel" - der er ikke meget slid, så der skal ikke forventes stort indkøb af reservedele. Ingen smørenipler på maskinen gør også, at driftsomkostninger kan holdes lave.

- Tanken, der er på 5.000 liter, er delt i forholdet 65/35 til korn og gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Maskinen er enkelt bygget op og nem at trække, så den udløser en stor brændstofbesparelse.

Udviklet i Spanien

Vikar Dynamic er udviklet af et ungt spansk firma ? af en ingeniør, en mekaniker og en landmand, som har produceret siden 2009. Der er i alt bygget 55 såmaskiner, som primært kører i Spanien, men også en del i Frankrig, en enkelt i England, og nu også i Danmark. Maskinerne er kvalitetkontrolleret.

Planteavler Knud Bay Smidt har oplevet ovenstående fordele og kan tilføje, at han forventer kun få raperationer såsom let svejsearbejde på skær og indkøb af nye tænder. Han er imponeret over, hvor lidt vedligehold maskinen kræver.

Ligeledes har Knud Bay Smidt et stort fokus på ikke at bearbejde jorden, og her er maskinen også attraktiv for ham. Det er en såmaskine til reduceret jordbehandling, hvor man ikke pløjer inden man sår korn. Så må vi hellere ikke glemme den store fordel, at han sparer tid og brændstof og dermed opnår en bedre økonomi.

- Det er en simpel maskine, siger Knud Bay Smidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med sine 300 hektar traditionel planteavl har Knud Bay Smidt stor erfaring med såarbejdet. Han har kørt anden såmaskine i 15 år, men valgt den spanske såmaskine af flere grunde, blandt andet den store frihøjde. Det har stor betydning for Knud Bay, at han kan så i en etableret afgrøde uden at ødelægge noget. For eksempel i såning af vådsæd i vinterhestebønner.