Køer prutter. Det er et faktum, forskerne endnu ikke har fundet en løsning på. Så hvordan skal et erhverv som landbruget med sine mange drøvtyggere nogensinde nå i mål med en klimaomstilling, hvor sigtet er et stort rundt nul, når det kommer til CO2-udledninger?

Svaret er hårdt, målrettet og målbart arbejde, hvis man spørger landmand Jens Krogh fra gården Kroghsminde ved Ølgod i Sydvestjylland. Siden han i 1995 omlagde til økologi, har Jens arbejdet aktivt med at mindske gårdens klimaaftryk. Et arbejde, der i efteråret 2019 fik fødevareminister Mogens Jensen (S) til at kalde Kroghsminde "et billede på fremtidens landbrug."

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi får et fagligt og menneskeligt boost af at arbejde med nogle af samfundets og landbrugets udfordringer. Herunder spørgsmålet om klimapåvirkning. Vi bliver klogere dag for dag, og for os er det væsentligste at flytte sig. Når man flytter sig, går man fra at være en del af problemet til at blive en del af løsningen, siger Jens Krogh.

Ærlig læreproces

Netop idéen om at flytte sig og blive bedre dag for dag, vækker genklang hos Løgismoses direktør, Charlotte Nilsson Norby:

- Som ambitiøs fødevarevirksomhed arbejder vi for et klimaneutralt landbrug. Vi tror på, at vi kan inspirere både kunder, medarbejdere og branchen som helhed ved at tage et konkret skridt i den rigtige retning, som vi kan lære af i fællesskab. Derfor lægger vi også alle tal åbent frem.

Tallene, der nævnes, er et udførligt klimaregnskab foretaget af ØkologiRådgivning Danmark. Her indregnes alle klimatiltagene på Kroghsminde ? lige fra et lettet dæktryk i traktoren til eget biogasanlæg og græsmarker med særligt kulstofbindende og biodiversitetsfremmende planter og urter. Udledninger fra køernes vomgæring kompenseres der for med grøn energiproduktion fra gårdens egen vindmølle. Selvsamme vindmølle er blevet en del af logoet på den nye minimælk.

En naturlig udvikling:

Løgismose har siden starten i 1965 arbejdet med principper, der senere førte til værdierne smag, holdning og håndværk. Igennem flere år er et tæt samarbejde med sønderjyske Naturmælk mundet ud i mærkningen ?anbefalet af Dyrenes Beskyttelse? på mejeriprodukter af høj kvalitet. Den nye minimælk fra CO2-neutralt landbrug er ingen undtagelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er starten på en fremadrettet, bæredygtig bevægelse. Jens Kroghs store klimaengagement har i dén grad sat tankerne i gang hos os her i Løgismose. Nu skal vi sammen med Naturmælk hjælpe endnu flere landbrug på vej mod at blive CO2-neutrale, siger Charlotte Nilsson Norby.