Når man træder ind ad døren hos A.P. Jørgensen i Ribe, bliver man mødt af billeder fra virksomhedens lange historie. Det er dog fremtiden Dansk Maskinhandlerforening er kommet for at hylde. Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat gives til den 21-årige landbrugsmaskinmekaniker Jacob Skade Andersen.

Om grunden til at AP Jørgensen har indstillet Jacob til legatet, siger værkfører Ib Ibsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jacob er me-get selvstændig og dygtig. Han er god til at arbejde på egen hånd og tænker hele opgaven igennem. Han er god til at håndtere tilgangen til kunderne og til at få afsluttet opgaverne, så vi ikke skal efter dem igen. Han er ung og har en kæmpe stor lyst og arbejdsvilje til erhvervet.

Udfordrer sig selv i sit fag

Mens Jacob var under uddannelse, fik han tilbudt at tage med på en tur til Tanzania i seks uger og arbejde med sit fag.

- Jeg var utrolig glad for at blive spurgt og var faktisk straks klar på at tage af sted. Mit praktikophold var på sukkerrørs fabrikken TBC, som ligger i nærheden af Kilimanjaro. Jeg skulle primært være på værkstedet, men var også ude og prøve at høste sukkerrør. Det er jo meget anderledes i Afrika. For eksempel bliver alt værktøj låst inde i alle pauser, så der ikke er nogen, der skal blive fristet af at snuppe noget af det. De er bare så fattige, at de stjæler alt. Vi havde for eksempel lejet en motorcykel, og mens vi lige var inde i en kiosk for at købe noget, så forsvandt vores styrthjelme. Det var bestemt en stor oplevelse at være afsted, og opleve en meget anderledes kultur. Vi var blandt andet også på en safaritur og rundt og se nogle forskellige fabrikker, fortæller Jacob.

Tanzania var dog ikke nok til at Jacob fik styret sin udlængsel, så hen over vinteren har Jacob og en kammerat været i Australien og arbejde på en farm. Her har han både lavet høstarbejde og været med til at servicere maskinerne.

Praktik er et krav

Hos AP Jørgensen gør man meget ud af, at de unge får lov til at prøve sig selv af i faget, inden man tager dem i lære.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For at man kan komme i lære hos os, skal man i praktik mindst en gang. Det var Jacob også, og han var en rigtig god og engageret praktikant, siger værkfører Ib Ibsen og fortsætter:

- Vi tager imod alle de unge, der søger og tager dem alvorligt, så alle får en fair chance for at snuse til branchen, og se om det er noget for dem. Det er helt sikkert med til at gøre, at vi aldrig har haft pro-blemer med at rekruttere lærlinge - de står faktisk i kø, hvilket vi er meget glade for og stolte af.

Fritiden går med markarbejde

Når Jacob har fri, kalder branchen stadig.

- Jeg har lidt svært ved at sidde stille, så jeg har købt en tra-tor og en presser, og når jeg har fri, kører jeg lidt for nogle landmænd. Det er meget hyggeligt at komme ud og køre en gang imellem, siger Jacob.

Med hensyn til fremtiden så vil Jacob gerne blive i forretningen, og hvis der på et tidspunkt bliver en stille periode, kunne han godt tænke sig at komme til USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skulle helt klart være for at arbejde indenfor mit fag, at jeg skal af sted. Det giver noget helt andet at arbejde i et andet land frem for at være turist. Det at man arbejder sammen med og får et forhold til de lokale gør, at man oplever nogle andre ting, end man gør som turist. Derudover kunne jeg godt tænke mig et nedlagt landbrug på et tidspunkt - selvfølgelig med et værksted, hvor jeg kan gå og skrue i min fritid. På længere sigt kunne jeg godt tænke mig at få lov til at være med i nogle projekter, hvor man er med til at udvikle fremti-dens maskiner og teknologi - det kunne være rigtig spændende, fortæller Jacob.

Dansk Maskinhandlerforenings Jubilæumsfond uddeler i år 8 legater til unge mennesker, som har ud-mærket sig både på det faglige niveau og på det personlige plan. Hver legatmodtager får - ud over æren og et diplom - 10.000 kroner.