Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: En kombination af dårlige nyheder i løbet af onsdagen fik torsdag morgen bægeret til at flyde over for de finansielle markeder, hvor aktierne allerede startede deres nedtur i asien, med fald som blot blev større i takt med, at først Europa og dernæst USA vågnede op til handel. I et i forvejen nervøst marked, som netop havde fordøjet udmeldingen fra WHO om, at COVID-19 nu er at betragte som en global pandemi, så var Trumps totale nedlukning af flytrafikken fra Europa til USA med til at sætte yderligere pres på risikoaktiverne. Olien faldt med yderligere 7 % i gårsdagens handel, og prisen er nu halveret, siden vi toppede i starten af januar. Den negative stemning i råolien har efterhånden også fået godt fat i de vegetabilske olier, hvor palmeolien blandt andet faldt med 3,5% i gårsdagens handel. I samme størrelsesorden var også faldet i sojaolien, som efterhånden er presset ned i rekordlave niveauer. I løbet af aftenen i går kom den amerikanske centralbank dog med en omgang tiltrængt kunstigt åndedræt til markederne, med en massiv likviditetsindsprøjtning, som skal afbøde effekterne af coronavirus. Markederne reagerer også positivt på nyheden her fra morgenen med stigende priser på risikoaktiverne.

Sojabønner og majs fortsætter også nedturen, i takt med, at udsigten til, at kinesiske køb af amerikanske landbrugsvarer efterhånden ser ud til at have noget længere udsigter. Amerikanerne har udvist velvilje til at se igennem fingrene med, at kineserne ikke kommer til at overholde deres forpligtelser fra fase 1 aftalen, og den nyhed understøtter ikke prisbilledet. Argentinsk majs bliver også tilbudt i markedet med pæn rabat til den amerikanske, og kombinationen af dårlige nyheder er med til at fastholde priserne på rekordlave niveauer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra russisk side meddelte landbrugsministeriet i går, at de ikke umiddelbart vurderer, at der er nogen grund til, at der skal sættes restriktioner på eksporten i denne sæson. Med en Rubel som er faldet til det laveste niveau i fire år mod EUR, så er landets hvedepriser absolut konkurrencedygtige, og eksportørerne tilmed sultne efter at komme af med nogle varer i takt med, at efterspørgelsesbilledet potentielt forværres i takt med at coronavirus breder sig. Den samlede russiske eksport er dermed faldet med 12% sammenlignet med samme periode sidste år.