Per Kølster kiggede i sin formandsberetning tilbage på et år, hvor økologiens kerneværdier kom under beskydning og ind i en fremtid, hvor økologien skal disrupte landbruget med et bredt folkeligt mandat.

- Vi har en holistisk styrke, der kan holde langt ind i fremtiden. Vi repræsenterer et bredt ønske fra omverdenen om at gå i en bæredygtig retning. Men vores kerneværdier har været under beskydning i det forløbne år. Vi er blevet angrebet på vores klimaaftryk. Men kritikerne har ikke forstået, at økologi jo er en del af løsningen.

Det sagde formanden for Økologisk Landsforening Per Kølster, da han i dag aflagde beretningen på foreningens generalforsamling i Århus.

- Klimaspørgsmålet er en del af det større bæredygtighedsspørgsmål. Vi skal fremover være dygtige til at udfordre silotænkningen. Vi skal kunne adressere kompleksiteten, og det er en kunst. Vi har tilbagevist kritikken om, at økologien belaster klimaet mere end det konventionelle landbrug, men det betyder ikke, at vi er tilfredse med vores klimaaftryk, sagde Per Kølster.

Udfordring med generationsskifter

Han nævnte blandt meget andet også de mange grånende landmænd, der over hele landet står over for et snarligt generationsskifte.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi er en forening, der evner at favne bredt. Unge landmænd står på spring, og vores generationsskifte-guider står parate til at hjælpe med at fortsætte i samme ånd. Vi arbejder på at udbrede kendskabet til økologien rundt om på landbrugsskolerne. Fremtiden afhænger af unge, der vil fortsætte, og dette er måske en af de største udfordringer for at sikre mere økologi i fremtiden, lød det fra Per Kølster.

Han berørte også en del af foreningens fremtidige strategi kaldet Økologi version 3.0, som blev præsneteret i 2019.

- Dette er vores nye økologiske dagsorden, der forener sig med fire af FN's verdensmål. Dette er en del af økologiens ekistensberettigelse, at vi vil meget mere end Ø-mærket. Dette mærke er slet ikke ambitiøst nok for os. Overliggeren skal højere op og det er mere nødvendigt end nogensinde, fordi planteudviklere mener at GMO-soja har et lavere klimaaftryk, og fordi vertikalt landbrug og kunstigt kød vinder frem.

Imod det unaturlige

- Vi kommer ikke til at omfavne det unaturlige, men vi anerkender udviklingen og ser den i øjne. Økologi version 3,0 er nemlig også et modsvar til det unaturlige.

- Vi anerkender kødet som køkkenets guld, og vi vil skabe nye forretningsområder og indgå nye samarbejder med andre, der også ønsker den naturlige fødevarepsroduktion. Der er jo os, der skal disrupte. Vil vil kæmpe for et redesign af landbruget, sagde Per Kølster.