Den Argentinske råvarebørs Buenos Aires Grain Exchange offentliggjorde i fredags nye forventninger til årets henholdsvis majs og sojabønner. For den hårdt prøvede majs, som i løbet af ugen satte nye bundrekorder, var der i mellemtiden ikke meget positivt at hente i den nye rapport. Man hævede i forbindelse med rapporten forventningerne til høsten for sæsonen 2019-2020 til 50 millioner tons, en stigning på en procent siden seneste offentliggørelse. Opjusteringen af sæsonens produktion kan tilskrives, at udbytterne ser ud til at blive noget højere end forventet, og det for både den tidlige såning, som kom i jorden tilbage september og oktober, men også på den seneste såning som blev afsluttet i løbet af januar. Med estimater, som ligger relativt tæt på seneste års høst, og kun 1 procentfremdrift i høsten, så bliver det interessant at følge om vejrmarkederne kan udvikle sig i en sådan positiv grad, at landet kan overgå sidste års rekordhøst på 50,6 millioner tons. Ind til videre tyder vejrudsigterne i positiv retning for udviklingen.

Sojabønner

I forbindelse med offentliggørelsen kom Buenos Aires Grain Exchange også med deres estimat for produktionen af sojabønner i sæsonen 2019/2020. Også her hævede man forventningen til årets høst fra 53,1 millioner tons til 54,5 millioner tons. Stigningen her var dog ikke nok til at holde hånden over sojakomplekset, hvor sojaskrå fortsatte de positive takter i kølvandet på usikkerheden omkring toldafgifter på den Argentinske eksport. Usikkerheden betød at en del fonde var ude for at reducere deres rekordstore shortpositioner, og det var således den altoverskyggende grund til at komplekset trodsede et ellers negativt marked og endte ugen i positivt territorie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Majs, hvede og soja

Blandt de tre store afgrøder, hvede, majs og soja, så var hveden allerhårdest ramt i sidste uge, og sluttede da også ugen af med at indkassere endnu et fald, denne gang i omegnen af 1,5 procent. Når vi kigger på hveden er der ikke meget positivt at berette, hverken fundamentalt eller teknisk. På den fundamentale side ser forsyningsbalancen fornuftig ud, og rent teknisk er vi brudt ud af den positive trend som blev etableret tilbage i september 2019. Pæne russiske prisfald har været med til at holde priserne under pres, og så længe der er mange varer til salg, så skal der ske et skift i fundamentalerne før vi bliver alt for positive for prisudviklingen.