Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Det amerikanske landbrugsministerium, USDA, havde i fredags taget de helt langsigtede briller på, da de udgav deres årlige rapport med forventninger til forsyningsbalancen i landbruget på ti års sigt. Rapporten bygger på en sammenkogt ret, af ministeriets forventninger til de væsentligste parametre, som gør sig gældende i forbindelse med udviklingen i udbuddet og efterspørgslen efter landbrugsvarer, og herunder prisdannelsen. Rapporten kigger således på alt fra makroøkonomiske forhold, til vind og vejr, udbud/efterspørgsel mm. De langsigtede forventninger er naturligvis også interessante, men det som i udgangspunktet får indflydelse på prisdannelsen på kort sigt, er forventningerne til de kommende sæsoner. Her var der generelt udsigt til stor produktion, især for majsens vedkommende.

De russiske hvedepriser er faldet pænt tilbage den seneste tid, og handler nu kun med en præmie i omegnen af ?5 pr. ton i forhold til sin franske pendant. Rusland var igen på banen, da Egypten sikrede sig 360.000 tons hvede i en tender i tirsdags i sidste uge. Den russiske hvede var ikke blandt de mest konkurrencedygtige, da GASC foretog deres seneste tender den 30. januar, men den russiske oprindelse var i denne omgang igen at finde blandt de kommende forsendelser til verdens største importør. Tenderen blev delt ligeligt mellem Rumænien og Rusland, med priser på i niveauet $239 pr. tons. Den russiske hvedeeksport, som ellers har domineret markedet de seneste par år, har haltet lidt efter i indeværende sæson. Faldende russiske priser, og deltagelse i seneste tender vidner om, at den russiske hvede igen er ved at være konkurrencedygtig på verdensmarkedet, og det kan potentielt skabe lidt nedadgående pres på de europæiske priser generelt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Råolien steg igen pænt i fredags, og har genvundet cirka 8 procent siden bunden i mandags. Det var dog ikke nok til at trække sojaolien i plus, som blev holdt nede af et generelt faldende sojakompleks.

Helligdag i USA i dag betyder, at de amerikanske afgrøder, herunder hvede, majs og hele sojakomplekset tager en lille puster. Markederne åbner op igen i nat, dansk tid.