Er man en flittig læser af landbrugets medier, så kan man ikke undgå at opdage, hvor ofte der popper en historie op omkring arbejdsulykker i landbruget. Det har været overskrifter som "27-årig mand klemt ihjel under bigballe", "Landmand blev fanget i foderblander" og "Et mirakel at jeg lever - 19-årig blev kørt over af kartoffeloptager".

På Grindsted Landbrugsskole vil man gøre en indsats for at komme de ulykkelige historier til livs. Derfor inviterer skolen de helt unge mellem 12-15 år, som arbejder i landbruget efter skoletid eller bare har interesse for at passe på sig selv, på sikkerhedskursus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af underviserne på kurset er Marianne Norup, der er arbejdsmiljøkonsulent hos Seges.

- Det er vigtigt, at de helt unge kommer godt fra start i arbejdslivet i landbruget. Og et medhjælperjob efter skole er jo indgangen for mange til landbruget. Selvom det er positivt at unge har så meget gå-på-mod, så kan det også være en ulempe, da tingene kan gå lidt for stærkt, og man ikke har hovedet med, siger Marianne Norup og fortsætter:

- Et landbrug er en spændende og sjov arbejdsplads, men det er ikke en legeplads. Med kurset vil vi give deltagerne indsigt i sikkerhed, og på den måde forhåbentlig få dem til at undre sig og stille spørgsmål ved nogle arbejdsgange.

Hellere spørge for meget

Hun påpeger, at man hellere skal spørge sin arbejdsgiver én gang for meget, end én gang for lidt, om der for eksempel er brug for støvmaske nu eller ej.

- De unge adopterer de vaner, som de ældre på arbejdspladsen har, så derfor er det vigtigt, at de unge har en viden, så de kan stoppe op og sige, nej, det der er ikke i orden, det lærte jeg på sikkerhedskursus, lyder det fra Marianne Norup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun henviser til en ulykkes-kurve, der er gået den forkerte vej.

I 2016 kom 221 unge mellem 16 og 29 år til skade i landbruget. I 2017 var tallet 241, og i 2018 steg tallet til 262.

- De unge er også dem, der oftest rammes af ulykker, der giver sygefravær på over tre uger, påpeger Marianne Norup.

Lærer- og kursusleder på Grindsted Landbrugsskole Poul F. Thomsen håber, at både arbejdsgivere og forældre vil melde deres børn til kurset, der tager 24 timer at gennemføre.

Oliver Jakobsen er ung landmand, og han kommer forbi kurset for at dele ud af sine erfaringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilmelding foregår via www.grindstedlandbrugsskole.dk. Sidste frist er fredag den 28. februar.