De danske forbrugere er fortsat dem, der putter flest økologiske varer i indkøbskurven, når de handler, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse. Den økologiske markedsandel i detailhandlen nåede i 2018 op på hele 11,5 pct. Det viser nye tal fra den internationale rapport 'The World of Organic Agriculture', der netop er blevet offentliggjort på dette års BioFach i Nürnberg i Tyskland.

Kirsten Lund Jensen, der er økologichef hos Landbrug & Fødevarer, siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tallene viser med al tydelighed, at det er nødvendigt med fokus på at udvikle økologien, så vi fortsat kan udbygge vores position som den nation i verden, hvor flest køber økologiske varer.

Rapporten, der bliver udgivet af Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) og IFOAM - Organics International, viser også, at USA er det suverænt største øko-marked i verden med en omsætning på 303 milliarder danske kroner i 2018. Og at det samlede økologiske fødevaresalg steg med 5 procent i 2018 til omkring 725 milliarder danske kroner.

Danmark fortsat verdensmestre

Tallene viser også, at de danske forbrugere - sammen med forbrugerne i Schweiz - nu deler førstepladsen, når det kommer til det største forbrug af økologi i detailsalget omregnet i kroner og ører pr. person. Hver dansker og schweizer købte således økologi for omkring 2.325 kroner i detailhandlen i 2018 ifølge rapporten. I Schweiz udgjorde den økologiske markedsandelen 9,9 pct., mens Sverige havde den tredje højeste med 9,6 pct.

Det er de dyre fødevarer i ikke-EU landet Schweiz, der er stærkt medvirkende til det, fordi øko-markedsandelen i detailhandlen "kun" var 9,9 pct., hvilket er betydeligt lavere end den danske, skriver Landbrug & Fødevarer i pressemeddelelsen.

- Hos Landbrug & Fødevarer forventer vi, at den danske markedsandel er steget til omkring 12-12,5 pct. i 2019, fordi vi forventer et øget økologisalg i detailhandlen på ca. 10 pct.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Verdens største, økologiske areal

Tallene i den nye rapport viser også, at det samlede økologiske areal verden over steg til 71,5 millioner ha. i 2018, svarende til en fordobling i de seneste ti år. Det er samtidig et areal, der svarer til mere end 26 gange Danmarks samlede landbrugsareal.

- Det er en udvikling, der viser, at økologisk produktion har et stort potentiale. I Landbrug & Fødevarer forventer vi, at cirka 13 pct. af dansk landbrugsareal drives økologisk i 2020, og vi har skarpt fokus på, at danske landmænd og virksomheder skal være i front markedsmæssigt og fagligt. Med den udvikling vi ser, er det helt afgørende, at dansk økologi også i fremtiden kan klare sig godt i konkurrencen på et globalt marked, hvor der er rigtig mange dygtige spillere, siger Kirsten Lund Jensen.

Derfor glæder det også Landbrug & Fødevarer, at omkring 40 danske økologivirksomheder lige nu deltager i et eksportfremstød på BioFach i Nürnberg i Tyskland sammen med Økologisk Landsforening og eksportnetværket Bio Aus Dänemark. I maj måned arrangerer Landbrug & Fødevarer et lignende eksportfremstød i forhold til det kinesiske marked, nemlig BioFach Shanghai.