Meget har ændret sig siden formand for LandboNords Økonomiudvalg, Martin Andreasen, talte til forsamlingen for et år siden. Mest markant er, at indtjeningen for de nordjyske svineproducenter er steget, mens mælkeproducenterne og planteavlerne er ved at få rettet op efter tørkehøsten 2018, skriver LandboNord i en pressemeddelelse.

- Nogle gange bliver vi nødt til at minde hinanden om, at der fortsat er penge at tjene i landbruget. Det er der nu, og det, vi oplever i øjeblikket, giver grund til optimisme for mange af os. Men det er også vigtigt at understrege, at vi bliver nødt til at holde fokus på fundamentet for vores virksomheder - blandt andet ved at investere i løsninger, som vi også kan få gavn af i knap så gode år, siger Martin Andreasen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Turbo på digitaliseringen

Til årsmødet fik de 260 deltagere de seneste nye prognoser for indtjening og afsætningsmuligheder. Blandt andet baseret på den mest valide datamængde fra over 400 landbrugsregnskaber som LandboNord har lavet i samarbejde med rådgivningsvirksomhederne Sagro, LandboSyd og velas. 2020 forventes at blive et økonomisk fornuftigt år, men også et år, hvor der for alvor bliver sat turbo på digitaliseringsområdet, som LandboNord har været førende på i flere år. Til årsmødet blev der blandt andet slået et slag for økonomiværktøjerne Dashboard og eOverblik, der giver landmænd et unikt indblik i produktionen.

- Allerede nu kan vi se, at de landmænd, som har valgt at få Dashboard eller eOverblik, bliver stærkt motiveret af løbende at kunne følge med i de vigtigste nøgletal. Fra tidligere at have en fornemmelse, så har landmanden og hans team nu konkrete tal at gå efter undervejs. På den måde bliver det nemmere at motivere hele holdet til at nå i mål, siger vicedirektør Andreas H. Brandt.

Det blev blandt andet understreget af indlæg fra svineproducent Kasper Thing Andreasen, som fortalte om fordelene ved Dashboard og mælkeproducent Niels Hedermann, der i et års tid har brugt eOverblik. På mødet var der blandt andre også indlæg fra erhvervsøkonomisk chef i Seges, Klaus Keiser, fremtidsforsker Anne-Marie Dahl og tidligere Superligatræner Kasper Hjulmand.