Danske landmænd skal sørge for, at bæredygtighed bliver vejen frem og ikke en faktor, der hæmmer erhvervet, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

- Bæredygtighed og klima er en vindersag for os, siger Jakob Lave, der er udviklingschef for Future Farming.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er et projekt i Seges, som undersøger, hvad landbruget skal leve af i fremtiden.

Det fremlagde han i dag for 300 landmænd, der var samlet til kongres i Agri Nord Idrætscenter i Aalborg.

Kongressen er en sammenlægning af de tidligere årsmøder indenfor de forskellige driftsgrene, og i år så landmændene ikke kun bagud på regnskaberne for 2019, men sammen med Jakob Lave fik de et kig ind i fremtiden.

Hurtigere omstilling

Udviklingschefen understregede, at forbrugerne er meget optaget af klima, miljø, biodiversitet og egen sundhed.

Blandt andet lancerer fødevare- og kosmetikproducenter mange produkter på markedet, der er baseret på havre. Men der dyrkes ikke mere havre i Danmark. Havre-arealet har ligget på 50.000 hektar i mange år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Erhvervet er for langsomt. Vi er nødt til at komme ind på det nye marked og være med i den nye udvikling, siger Jakob Lave.

Data er fremtiden

Landmændene kommer heller ikke udenom, at de er nødt til at bruge de data, de i stort omfang allerede opsamler via deres maskiner og udstyr.

Dataene skal blandt andet bruges til at optimere produktionen og til at dokumentere klimavenligheden.

Samtidig skal der mere uddannelse til, så landmændene får ekstra kompetencer til at drive deres virksomheder.

- I er nødt til at have et åbent mindset, så I ikke bliver for indelukkede i jer selv. Vi skal være åbne overfor nye samarbejder og huske på, at det ikke er os mod verden, sagde udviklings-chefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tro på fremtiden

Generelt var der stor tro på fremtiden for dansk landbrug i dag blandt landmændene i Aalborg, skriver Agri Nord i pressemeddelelsen.

Formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen, understregede, at der skal være fødevareproduktion i Danmark fremover.

- Vi har både beliggenheden og know how til at producere verdens mest klimavenlige fødevarer, så det har vi en forpligtelse til at gøre, sagde han.

Troen på fremtiden blev ikke mindre af de regnskabsresultater, Agri Nords virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar Jensen fremlagde for landmændene.

Soholdere har i 2019 i gennemsnit tjent 4,7 millioner kroner, slagtesvineproducenterne 4,1 million kroner, mælkeproducenterne 1,2 millioner kroner og planteavlerne 750.000 kroner.