Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Januars sidste dag blev en fortsættelse af den kedelige trend, vi har været vidende til det meste af januar, nemlig, med pres på de fleste afgrøder. Coronavirus fyldte meget i januar, og kommer med stor sandsynlighed også til at gøre det i størstedelen af februar. Det er stort set umuligt at estimere effekterne af dette virusudbrud på den globale økonomi, og mange forsøger at koble udviklingen i markederne til SARS udbruddet i 2003. Her er det dog værd at bemærke, at i forhold til SARS udbruddet i 2003, hvor den kinesiske økonomi udgjorde 4 % af det globale BNP, så udgør den i dag 16%, og en afmatning har således større effekt i dag en dengang.

Sojakomplekset havde en hård uge, og fredagen var ikke nogen undtagelse. Efter at være åbnet pænt fra morgenstunden, så tog frygten i løbet af dagen over, og både bønner, skrå og olie endte dagen i negativ. Sojaolien tog dagens spurtpræmie, med et fald på godt to procent. En kombination af faldende priser på palme- og råolie, samt negative tal for den amerikanske biodiesel produktion i november, var med til at trække priserne ned. Med udsigten til en rekordstor latinamerikansk høst, som så småt er ved at være skudt i gang, så skal der for alvor ske noget på de lokale vejrmarkeder, alternativt fra den kinesiske import, før vi forventer, at der store stigninger i sigte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den kinesiske børs, Shanghai Stock Exchange, genåbnede i dag, og frygten for et markant sell off da børsen åbnede betød, at den kinesiske central bank søndag aften kunne meddele, at man ville tilføre markedet en pænt portion likviditet. Indsprøjtningen består af $21 mia., som skulle være med til at tage farten en hård landing, efter, at børsen har holdt lukket siden 23 januar pga. det kinesiske nytår. Børsen skulle have haft første åbningsdag i onsdags, men spredningen af Coronavirus har betydet, at man også her har udvidet lukningen i forbindelse med nytåret. Lempelserne havde dog begrænset effekt, og børsen falder også med 7%. Det bliver interessant at følge effekterne på efterspørgslen efter fødevarer nu hvor kineserne så småt skal tilbage til hverdagen, i takt med at flere områder igen åbner op efter den forlængede helligdagsperiode. Derudover holder vi øje med udviklingen i de kinesiske udmeldinger omkring importen af amerikanske afgrøder.