Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Råolien stiger her til morgen på den gode side af en procent, hvor spændinger i Libyen er i fokus. Landet er delt mellem to lejre, den ene en FN støttet regering, og den anden anført af 'Libyan National Army'. Sidstnævnte valgte lørdag at blokere for olieeksporten ud af en række havne, forud for et fredsmøde i Berlin, hvor der skal forsøges at forhandles en våbenhvile på plads mellem de stridende parter. Libyen har en produktionskapacitet på cirka 1,3 millioner tønder, og det forventes, at der er tale om 800.000 tønder, der nu ikke kan eksporteres. Stridighederne er politiske drevne, og der meldes ikke om skader på infrastruktur. Alligevel øges risikopræmierne i olien en smule, som følge af risikoen for en eskalering.

Afgrødemarkedet handlede fredag med positive undertoner især anført af majsen i Chicago, der lukkede 3,6% højere. Katalysatoren bag var dels rygter om, at Kina var på udkig efter mindre mængder amerikansk majs, kombineret med bekræftelse på, at den amerikanske majs med levering frem mod marts, for øjeblikket er den billigste oprindelser på verdensmarkedet. Netop derfor giver det mening for Kina at købe amerikansk majs, forud for ankomsten af friske forsyninger ud af Sydamerika. For med det samme vi kommer på den anden side af den sydamerikanske høst hen mod april vender billedet, og så er det igen de sydamerikanske oprindelser, der er de billigste oprindelser på verdensmarkedet. På vores egne breddegrader fortsætter de ukrainske præmier med at stige, hvilket giver god mening, når vi skæver til de stigende hvedepriser, der trækker majsen med op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fredagens kraftige prisstigninger til majsen påvirkede også hvedemarkedet højere. Møllehveden startede uændret op fra åbningen, men fandt i løbet af dagen støtte fra de omkringliggende markeder. Udsigten til en strammere europæisk forsyningsbalance for kommende sæson blev fredag understøtte af Sigma Conseil. De estimerer, at de franske vinterhvedearealer for kommende høst falder 10% til 4,47 millioner hektarer, det laveste siden 2001/02 sæsonen, ifølge resultaterne af en spørgeundersøgelse. Tilsåningen hos Europas største hvedeeproducent har især været udfordret af støre mængder nedbør i perioden fra september til december. Samtidig rapporteres der om, at udbyttepotentialet i det vestlige og nordlige Frankrig allerede kan være blevet negativt påvirket af de meget fugtige jordforhold, mens andre arealer er gået tabt og vil blive erstattet af andre afgrøder. Det skaber omvendt forventninger om, at arealer med maltbyg, majs og solsikker vil stige i 2020.

USA holder i dag lukket i forbindelse med Martin Luther King Day.