Samarbejdet er bygget op omkring et fælles forskningsprojekt, der skal afklare i hvilket omfang proteinproduktet Uniprotein vil kunne udgøre et alternativ til eksisterende proteinkilder i dansk foderproduktion.

Uniprotein, et bakterielt proteinprodukt, der er udviklet af Unibio, består af en bakteriekultur, som findes naturligt i vandmiljøet. I en lukket patenteret fermenteringsproces med metan som kulstofkilde opformeres bakteriekulturen hurtigt, hvoraf det bakterielle proteinprodukt Uniprotein® så kan høstes. Ved brug af metan fra biogas til produktion af Uniprotein® er det eneste restprodukt vand og CO2, og aftrykket bliver derved mindre end for sammenlignelige konventionelle proteinprodukter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskningsprojektet er støttet med DKK 9,5 millioner af erhvervsstøtteordningen Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) og involverer ud over Danish Agro og Unibio også Aarhus Universitet/Foulum, DTU Aqua og BioMar.

Arne Ringsing, Produktchef i Danish Agro, ser et stort potentiale i samarbejdet med Unibio:

- Jeg ser et stort potentiale i Uniprotein® som en effektiv, miljørigtig proteinkilde med en spændende ernæringsprofil. Jeg glæder mig til, at vi får testet produktet igennem i de forsøg, vi har planlagt. Vi er allerede begyndt på de første smagstests i en række grisehold, og den del ser lovende ud. Jeg ser store muligheder for, at Uniprotein® bliver et stærkt proteinalternativ i foderløsninger til de danske landmænd, siger han.

Også Ina Karlshøj Julegaard, Commercial Animal Nutritionist hos Unibio, ser frem til samarbejdet:

- Jeg er ret overbevist om, at vores forsøg vil vise, at Uniprotein® har et stort potentiale hos de danske landmænd. Både i forhold til at sikre den rigtige foderløsning, men også fordi produktet kan være med til at give landmændene et mere bæredygtigt proteinprodukt med en stabil forsyningssikkerhed, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskningsprojektet startede i 2019 og vil løbe over tre år. Resultaterne fra forskningsprojektet vil løbende blive delt.