Pesticider er en politisk kampplads - både nationalt og i EU. Politikerne lytter hellere til vælgerne end til landmændene, og folk har desværre mistet tilliden til landbruget.

Sådan blev situationen ridset op af viceformand i Landbrug og Fødevarer Thor Gunnar Kofoed på Patriotisk Selskabs økonomikonference i Odense.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Pesticider bekymrer rigtig mange. Selv om glyphosat faktuelt er det mest miljøvenlige middel, der findes, viser meningsmålinger i EU's befolkninger, at et solidt flertal er imod brugen af midlet. I alle lande med undtagelse af Danmark, Holland, Sverige, Finland og Baltikum går 78 procent af befolkningen ind for et totalforbud.

Ingen ny chance

- Stoffet bliver formentlig forbudt i 2022, og der kommer ikke en ny chance, sagde Thor Gunnar Kofoed og fortsatte:

- Vi er selv med til at fremskynde et forbud ved at sprøjte så meget som vi gør. I 2000 brugte vi langt under halvdelen af det, vi brugte i 2018. Og i 2019 vil vi efter alt at dømme have brugt 25 procent mere end i 2018.

Derfor vil landbruget i følge viceformanden sagtens kunne reducere forbruget ganske drastisk.

Noget sværere bliver det at genvinde befolkningens tillid til landbruget, men det er den eneste vej at gå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For politikerne i de fleste EU-lande vil ikke tale med landmændene. Det er der ingen stemmer i. De følger meningsmålingerne, sagde Thor Gunnar Kofoed, som derefter pegede på en endnu større bekymring.

Triazolerne debatteres

- Også triazolerne er jo til debat, og hvis glyphosat-forbudet trækker dem med sig i faldet, er vi for alvor på den, for der findes ikke nogen alternativer i øjeblikket.

Triazolerne er den vigtigste gruppe af fungicider i Europa, men den er under pres på grund af resistensudvikling. Selv om der findes andre fungicid-grupper, anses triazolerne for at være den gruppe, der har givet den mest stabile sygdomsbekæmpelse i de seneste 30-40 år.

Kan der komme noget positivt ud af dette, skulle det måske være, at landbruget får sat mere skub i udviklingen af hurtigere planteforædlingsteknikker.

I følge Thor Gunnar Kofoed har selv miljøorganisationerne opdaget, at dette måske er den eneste farbare vej fremad.