Dagens afgrødekommentar sætter blandt andet fokus på, at møllehveden fortsætter turen op.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Trods en USDA-rapport der globalt ikke udviste meget prisoptimisme, havde møllehveden i går en stærk start på ugen og fortsatte opturen. Mest positivt var det for gammel høst, der steg trekvart procent, mens ny høst måtte nøjes med at handle en kvart procent højere. En indikation på, at det er gammelhøst, der trækker læsset og ikke så meget bekymringer om udbytterne for ny høst, trods færre tilsåede arealer og vådt vejr. Gammelhøst har dermed ramt et nyt topniveau for denne sæson på et højt eksporttempo og en relativ svag euro mod dollar, om end euroen er styrket små 2,5% siden bunden i oktober. USDA benyttede da også lejligheden fredag til endnu en gang at hæve de europæiske eksportestimater med massive 2 millioner tons fra 29 til 31 millioner tons. Det betød isoleret set for den europæiske forsyningsbalance, at slutlagrene blev nedjusteret med 1,7 millioner tons til 10,8 millioner tons. Dermed har de europæiske slutlagre henover sæsonen udsigt til kun at øges med 0,8 millioner tons. Den højere produktion er dermed blevet ædt op af en stigende eksport, der i høj grad er den primære prisdriver i møllehveden for øjeblikket. Ved samme anledning benyttede USDA lejligheden til at sænke forventningerne til den russiske eksport med en million ton til 34,0 millioner tons, og det blev i går fulgt op af russiske IKAR, der sænkede deres russiske eksportestimater med en halv million tons til 33,5, hovedsageligt som konsekvens af en lavere produktion og en stærkere rubel, der svækker konkurrenceevnen.

Den kinesiske vice premiere minister, Liu He, ankom i går til Washington. Han forventes at have adskillige møder med amerikanske handelsrepræsentanter, inden han i morgen sætter kursen mod Det Hvide Hus, for at underskrive første fase i den længe ventede handelsaftale. Der spekuleres i, om Kina kan finde på at lave nogle 'goodwill-indkøb' af amerikansk soja og korn i forbindelse med underskrivelse af aftalen og forud for starten af det kinesiske nytår d. 25. januar. Ligeledes er det sandsynligt, at Kina vil begynde at indkøbe amerikansk okse-, svine-, og kyllingekød, for at genopbygge lagrene oven på helligdagene. På den korte bane ventes kødindustrien at være mest følsom over for den kinesiske efterspørgsel, da de amerikanske afgrøder for øjeblikket ikke er konkurrencedygtige med sydamerikanske oprindelser. Sojabønnerne startede indledningsvist positivt ud i går, men mistede i løbet af dagen pusten på fortsatte gunstige sydamerikanske vejrprognoser. Høsten vil for alvor begynde at tiltage i den nordlige del af Brasilien i anden halvdel af januar.

Rapsfrøene faldt i går marginalt tilbage, sammen med en let faldende palme- og sojaolie. Indiske embedsmænd har på ny anbefalet private importører af palmeolie til at afstå fra malaysiske varer, som en konsekvens af den verserende diplomatiske krise, hvor Malaysia har udtalt sig i negative vendinger om de indiske interesser i Kashmir-regionen. Det har sammen med de indiske restriktioner på import af forarbejdet palmeolie, tilsyneladende virket effektivt og fået importørerne til at kigge efter andre oprindelser. Imidlertid er det negativt for den malaysiske eksport, og det er de seneste dage kommet til udtryk i priserne, der har sat sig. Rapsfrøene befinder sig fortsat på ganske overkøbte tekniske niveauer, og vi vurderer, at rapsfrøene får svært ved at bevæge sig meget højere uden støtte fra de substituerende produkter.