Bogballes seneste regnskab viser, at der er noget om snakken, når producenten siger, at det kan betale sig at være specialister.

Den danske producent af gødningsspredere, Bogballe, har for nylig offentliggjort et meget flot regnskab, med et resultat før skat på 56 millioner, samt et nettoresultat på 44 millioner kroner.

I forbindelse med Agritechnica 2019 snakkede Maskinbladet med Bogballes direktør, Nils Jørn Laursen, om at være dansk producent på det internationale marked, for der er slet ingen tvivl om, at Bogballe eksportere langt størstedelen af de blå gødningsspredere.

- Jeg er sikker på, at der altid vil være plads til specialister. Vi er specialister og er hundred procent fokuseret på gødningsspreder.

Nils Jørn Laursen, direktør, Bogballe

Business as usual

For to år siden solgte Bogballe størstedelen af den den familieejede virksomheden til ErhvervsInvest, mens Nils Jørn Laursen fortsatte som direktør.

- Ja, faktisk er det business as usual. Der er ikke de store ændringer at mærke - vi fortsætter med at udvikle nye produkter, og faktisk vil 90 procent af vores samlet omsætning fremadrettet være baseret på produkter, som er blevet udviklet inden for de sidste to år, fortæller Nils Jørn Laursen.

Sprede-programmet fra Bogballe ligger fortsat på liftspredere, og der er ikke planer om at tilføre bugseret spredere til programmet:

- Vi er producenter af gødningsspredere og laver ikke transportvogne til gødning. Hvis man får det logistikmæssigt stillet rigtigt an, så er en gødningsspreder i liften væsentligt mere effektiv end en bugseret spreder, og så er der den klare fordel, at vi kan komme tidligt ud om foråret med en liftmonteret gødningsspreder.

rich-media-1
Nils Jørn Laursen er direktør hos Bogballe. Foto: Morten Damsgaard

Hundred procent fokus

Nils Jørn Laursen fremhæver også, at denne fokus gør, at man hos Bogballe ikke er nervøse for fremtiden.

Lige nu ser man billede af store traktorproducenter, som køber redskabsproducenter op eller indgår samarbejde, for at lave full-line løsninger.

- Jeg er sikker på, at der altid vil være plads til specialister. Vi er specialister og er hundred procent fokuseret på gødningsspreder. Der er ikke mange andre, som er så specialiseret, som vi er, og det er vores store styrke, fortæller Nils Jørn Laursen.

- Vores vigtigste opgave er, at hjælpe landmanden med at investere i sin afgrøde, og det gør vi ved at lave verdens bedste gødningsspreder, og når vi gør det, så vil der altid være landmænd, som vil købe den blå danske spreder, og derfor vil vi have en plads også i fremtiden, fremhæver den danske direktør.

Bogballes franske importør er den tyske producent af plove, harver og såmaskiner, Lemken, og med deres seneste samarbejde med franske Sulky, som producerer gødningsspredere, så kan fremtiden måske se en anelse dyster ud for Bogballes franske marked, som er ét af de helt store eksport-markeder.

- Aftalen er, at Lemken fortsætter med at importere og sælge Bogballe-spredere i Frankrig, og derfor ændrer det ikke på noget for vores vedkommende, fortæller Nils Jørn Laursen.

rich-media-2
Nils Jørn Laursen fortæller, at man ikke har til hensigt at lave bugseret gødningsspreder, da liftspredere har mange fordele. Foto: Morten Damsgaard.

Nyheder i Hannover

På Agritechnica viste Bogballe, at selv små spredere kunne få muligheden for en stor udstyrspakke.

- Vi har faktisk taget en stor del af den teknologi, som vi tilbyder i de større spredere, og tilført det i de små L-spredere, fortæller Michael Lond, produktchef hos Bogballe.

Og hvorfor vil man tilføre mere teknik til den mindre L-serie, som går fra 500 kg rumindhold op til maksimalt to ton? Michael Lond fortæller, at der er kommet mere og mere fokus på præcisionslandbrug:

- Hvis vi sammenligner med Agritechnica for to år siden, så er interessen bestemt ikke blevet mindre, og mange er faktisk begyndt at bruge eksempelvis tildelingskort, forklarer Michael Lond om baggrunden for nyheden.

rich-media-3
Michael Lond fra Bogballe viser årets nyheder på Agritechnica 2019. Foto: Morten Damsgaard.

Kan gøre traktoren smartere

Ikke nok med, at styringen af L-serien pludselig kan ske på en tablet, og der kan gives gødning efter tildelingskort og lignende, så kan teknologien faktisk holde traktoren på sporet.

- På vores styresystem, som sker på en tablet, så har vi faktisk mulighed for at gøre det muligt for traktorføreren at køre efter en A-B linje, som sættes af gødningssprederens gps. Det vil fungere som en sporhund, som man skal køre efter, men det kan være ganske udmærket for en traktor i den størrelse, som normalvis vil køre med en L-serie gødningsspreder, fortæller Michael Lond.

I øvrigt beretter de fra Bogballe, at de i december har haft travlt med at teste de gødningstyper, der skal spredes på markerne i den kommende sæson.

- Vi skal altid være på forkant i forhold til at tilbyde korrekte indstillinger. Derfor forbereder vi os længe før det går løs i marken. Når gødningen spredes om foråret, investerer man i sine afgrøder. Det er jo netop i forbindelse med udbringningen af de vigtige næringsstoffer, at der er mulighed for at tage de første stik hjem for at sikre et optimalt høstresultat, og der skal vi være klar med de rigtige indstillinger, fortæller Michael Lond.