Landmand og bestyrelsesmedlem i Sønderjysk Landboforening/SLF, Søren Laustsen, frygter, at regeringens tiltag for at rulle Landbrugspakken eller dele heraf tilbage, vil skade kvaliteten af dansk korn og foder.

- Jeg vil nærmest kalde det katastrofalt, hvis regeringens grønne omstilling kommer til at betyde, at der igen skal reduceres i gødningsnormerne, så proteinindholdet i kornet igen falder til niveauer som før landbrugspakken. Det betyder nemlig, at kornet igen bliver uegnet til f.eks. maltning til ølproduktion, brødbagning og af ringere kvalitet som foder, hvilket vil belaste svineproduktionen og i sidste ende true den danskproducerede flæskesteg, siger Søren Laustsen

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For det første er det både pinligt for danskerne og katastrofalt for vores fødevareproduktion, hvis vores kornkvalitet bliver så ringe, at bryggerier og brødfabrikker skal importere korn fra eksempelvis Tyskland for at få korn med det rigtige proteinindhold.

- Det er også rigtig ærgerligt, at vi igen skal til at importere mere soja fra eksempelvis Brasilien for at hæve proteinindholdet i foder til vores husdyr. Det vil i sidste ende påvirke klimaet negativt.

Vil stille spørgsmål til nytårskur

Søren Laustsen fortæller desuden, at korn med det tidligere lave proteinindhold heller ikke var en anerkendt kvalitetsvare til eksport. På grund af det lave proteinindhold blev det kaldt "danskerhvede" og blev afregnet til lavere priser. Det vil være ærgerligt, hvis det skulle ske igen.

- Jeg glæder mig derfor til at møde miljøminister Lea Wermelin, når hun kommer til SLFs Nytårskur i Agerskov den 6. januar. Der vil jeg spørge hende, om hun virkelig mener, at vi skal have reduceret gødskningsnormerne så meget, siger Søren Laustsen.

Jeg tror ikke på, at danskerne ønsker at forhindre danske landmænd i at producere kvalitetsfødevarer. Jeg tror ganske enkelt, at regeringen er ude af trit med befolkningen på det her punkt. Så jeg glæder mig til at høre hendes svar, siger Søren Laustsen.