Fødevarestyrelsens kontrolkampagner 2020 stiller skarpt på svinetransporter fra udlandet.

Når snavsede svinetransporter kører ind over den danske grænse, og når restaurantgæster bliver ramt af roskildesyge, er det fordi reglerne ikke bliver fulgt, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen ved, hvor det kniber for virksomhederne med at overholde reglerne. For eksempel overser nogle restauratører smittekilder, som giver risiko for roskildesyge. På samme måde viste stikprøvekontroller af svinetransporter sidste år, at over 40 procent af lastbilerne skulle gennem en ekstra rengøring for at fjerne eventuelle kilder til afrikansk svinepest. Derfor sætter Fødevarestyrelsen i 2020 ind med mere end 17 målrettede kontrolkampagner, skriver styrelsen.

- Vi ved at kontrol, vejledning og dialog har en længerevarende effekt på de virksomheder, som måske har lidt svært ved at forstå og efterleve reglerne, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Vibeke Højbjerg, i forbindelse med offentliggørelsen af kontrolkampagnerne for 2020.

Håndtering af dyr

I landbruget vil kampagnekontrollerne blandt andet handle om landmændenes håndtering af syge kalve og malkekøer, fårs dyrevelfærd og indhegning af minkfarme. På fødevareområdet bliver der blandt andet ekstra kontroller af virksomhedernes rengøring, så produktionen sker med minimal risiko for spredning af listeria. Fødevarestyrelsen ser i det kommende år også nærmere på kosttilskud, tilsætningsstoffer, mærkning og markedsføring.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- De målrettede kontroller er med til at sikre, at landbruget og virksomhederne bliver mere opmærksomme på at overholde kravene til dyrenes velfærd, og at landets fødevarevirksomheder leverer sikre produkter til forbrugerne, siger Vibeke Højbjerg, Fødevarestyrelsen.

De første kontrolkampagner bliver skudt i gang ved årets start, mens nogen fortsætter ind i 2021. Kampagnerne er et supplement til Fødevarestyrelsens ordinære kontroller i virksomheder og besætninger.