Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Oven på et par dages pæne prisstigninger var nyhedsflowet i går mere afdæmpet, og det kom til udtryk i markedsudviklingen, der udviste noget mindre prisudsving end de foregående dage. Mens møllehveden lukkede noget nær uændret, så var der mere optimisme omkring hveden i Chicago. Om det er handelsaftalen, der stadig spøger, hvor vi i øvrigt stadig ikke kender detaljerne, skal vi lade være usagt, men man kan imidlertid undres over, at den amerikanske hvede kan fortsætte med at finde støtte. For det første er den amerikanske hvede relativt dyrt til majs og for det andet handler hveden ud af den amerikanske Gulf med en præmie til andre oprindelser, der gør, at den ikke er konkurrencedygtig på eksportmarkederne. Chicago-hveden handler i øjeblikket omkring 5,50$/bushel, et niveau, der tidligere har ageret betydelig modstand. Niveauet agerede også vendingspunkt for prisudviklingen i sommers, hvor usikkerheden omkring den amerikanske majsproduktion toppede ud. De fundamentale udsigter har været let prisunderstøttende den seneste tid med usikkerhed omkring størrelsen af vinterhvedearealerne på den nordlige halvkugle, men omvendt estimerer USDA rekordstore globale overgangslagre. Med til at understøtte de europæiske og amerikanske hvedepriser er en russisk valuta, der styrkes i takt med, at olieprisen stille og roligt kravler højere og nu handler i overkanten af 65$/tønden.

I Sydamerika tenderer vejret mere gunstigt og forhåbentligt fører det til, at tilsåningen af de argentinske sojamarker den kommende tid godt fremad, efter manglende jordfugtighed har forsinket markarbejdet. I Argentina fortsætter usikkerheden omkring forhøjelsen af eksportskatterne, og finansministeren fremlagde i går et forslag om at hæve skatterne med yderligere 3%point til 33% for sojabønner og 15% for majs og hvede. Selvom det for indeværende sæson næppe får den store indflydelse, så favoriserer det på den længere bane en udvidelse af majs- og hvedearealerne. En kraftig prisreaktion på sojaskrå er foreløbig udeblevet trods fase 1-aftalen. En ny stor produktion på 191 millioner tons sojabønner er undervejs ud af Sydamerika efter nytår. Men uden et sydamerikansk vejrmarked, kombineret med en mere lunken kinesisk efterspørgsel har vi svært ved at være vildt prisoptimistiske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sojaolien bidrog i går nok en gang med stigninger til det vegetabilske oliekompleks og lukkede 2% højere, blandt andet på rapporteringer om nye skattefradrag til amerikanske biodiesel producenter i 2020. En medvirkende faktor til at understøtte de europæiske rapsfrø, der lukkede ¾ % højere til det højeste prisniveau denne sæson, og de højeste priser siden foråret 2017. Det nuværende prisniveau svarer direkte omregnet til små 303 kr./hkg. Fra et risikostyringsmæssigt synspunkt begynder niveauet efter vores mening at være interessant. Vi ændrer derfor vores anbefaling på rapsfrø til salg på 0-3 måneder sigt. På den korte bane begynder rapsfrøene at være overkøbt, og den accelereret stigning betyder, at rapsfrøene er brudt ud på oversiden af den trendkanalen. Teknisk kan disse forhold tale for en lille korrektion på den korte bane. Der er dog stadig en stram forsyningsbalance i rapsfrøene og fundamentalerne peger opad for vegetabilsk olie, og på den baggrund ser vi fortsat stigninger ind i det nye år. De mere risikovillige kan derfor med fordel afvente hel- eller delvis salg. Men bliver de billigste rapsfrø fra '19 høsten afregnet på nuværende niveau ved et delsalg, er det ikke så ringe endda.