Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Den positive stemning på de globale afgrødemarkeder fortsætter i disse dage, ikke mindst løftet af fredagens fase 1 handelsaftale mellem USA og Kina. I det lys kan det undre lidt, at det var hveden, der førte an med prisstigninger i Chicago på over 3%, mens soja og majs fulgte efter med prisstigninger i niveauet 1,5-2%. Stigninger til hveden i det amerikanske smittede også af på vores hjemlige hvedemarked, hvor møllehveden også lukkede omtrent 1,5% højere.

Med til at understøtte hvedemarkedet er stigende usikkerhed omkring de globale vinterhvedearealer. Det franske landbrugsministerium satte i sidste uge de franske vinterhvedearealer til 4,73 millioner hektarer, svarende til et fald på 4,8% sammenholdt med denne høst. I forhold til 5-års gennemsnittet er det et fald på 5,6%. Rapsarealerne ventes at lande på 1,049 millioner hektarer, 4,9% lavere end denne høst, og massive 26,8% færre tilsåede arealer end 5-års gennemsnittet. Alt sammen en konsekvens af et vådt efterår, der har udfordret markarbejdet. I Ukraine er det mangel på nedbør, der udfordrer. Af den grund har APK nedjusteret deres forventninger til de ukrainske vinterhvedearealer dette efterår med 10%. Samtidig er det i forvejen kendt, at de amerikanske vinterhvedearealer ventes at ramme det laveste niveau i 110 år. Alt sammen forhold, der øger usikkerheden for hvedeproduktionen på den nordlige halvkugle for den kommende sæson. De russiske FOBpriser rapporteres at have ramt et nyt toppunkt denne sæson, og de europæiske følger trop.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Argentina indtog landets nye præsident, Fernandez, tidligere på måneden sit embede. Helt som ventet har det ført til en forhøjelse af skatterne på landets afgrødeeksport. Eksportskatterne forhøjes med 5%point over en bred kam, og det bringer dem op på 30% for sojabønner og 12% for majs og hvede. Konsekvenserne af forhøjelserne ventes at blive en svækket argentinsk konkurrenceevne på de globale eksportmarkeder, og det kan meget vel få Brasilien til at øge deres markedsandele på afgrødeeksporten. Brasilien står i øvrigt over for at øge deres biodieselmandater, der hovedsageligt produceres af sojaolie, og det ventes at øge landets produktion af sojaskrå med over 7 millioner tons frem mod 2023.

I det vegetabilske oliemarked vil prisstigningerne tilsyneladende ingen ende tage. Denne gang er det sojaolien, der trækker komplekset højere. Baggrunden er de ovenfor nævnte argentinske eksporttariffer, som ventes at reducere eksporten af sojaolie ud af Argentina, som konsekvens af den svækkede konkurrenceevne. Udsigten til et strammere marked har fået de kinesiske noteringer på sojaolie til at springe i vejret, og noteringerne i Chicago følger trop med prisstigninger på over 8% de seneste 4 handelsdage. Udviklingen i rapsfrøene er ingen undtagelse i den ligning. Rapsfrøene steg i går en lille procent, og lukkede i 403,5 EUR/ton.