Ifølge USA indebærer aftalen blandt andet at Kina forpligter sig til at øge sine indkøb af amerikanske landbrugsvarer til 40 milliarder dollar årligt, startende fra 2020. Det er et betydeligt beløb, ikke mindst sammenlignet med 2012, hvor Kina købte amerikanske landbrugsvarer for et rekordbeløb på 26 milliarder dollar, skriver Jyske Markets.

USA betaler ved at reducere sine toldafgifter på kinesiske varer, om end der er en smule divergerende meldinger om, hvor store reduktioner kineserne kan se frem til, afhængig af om man lytter til amerikanske eller kinesiske kilder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aftalen løser to overordnede problemer. I Kina kæmper man med fødevareinflation, der i november ramte 19,1 procent, det højeste siden 2008, der især en konsekvens af den afrikanske svinepest der hærger i landet. Her vil importen af amerikansk svinekød afhjælpe presset på de stadigt stigende priser. I USA er de amerikanske landmænd blandt Trump's kernevælgere.

Præsidentvalg

Aftalen er derfor en nødvendighed for Donald Trump, hvis han skal gøre sig nogen forhåbninger om at blive genvalgt fire år mere, når der er præsidentvalg til november i det kommende år. Den endelige aftale er endnu ikke fremlagt, fordi den først skal oversættes og kontrolleres juridisk. Aftalen ventes at blive underskrevet i januar.

Aftalen førte til pæne prisstigninger blandt afgrøderne i Chicago, hvor især sojakomplekset blev understøttet af short-covering blandt fondene. Ifølge den seneste opgørelse over fondenes positioner per tirsdag sidste uge, havde fondene en nettoposition på knap 113.000 solgte kontrakter.