Det er livsnødvendigt at beholde glyfosat, hvis man skal nå i mål med de ønskede klimareduktionsmål, skriver Landbrug & Fødevarer Østjylland i en pressemeddelelse. Det mener en enig bestyrelse i Landbrug og Fødevarer Østjylland, som tæller fem østjyske landboforeninger. Derfor har de besluttet at sende en kraftig opfordring afsted til de danske landmænd.

- Vi skal have bragt vores Glyfosatforbrug ned nu. Hvis vi ikke selv får forbruget ned, så kommer der folk og gør det for os, understreger Jens Gammelgaard, formand for Landbrug og Fødevarer Østjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Glyfosat står til at blive udfaset i 2022. I forbindelse med vedtagelsen af udfasningen fik erhvervet fem år til at få bragt forbruget ned. Men EU kigger lige nu kritisk på Danmarks forbrug af midlet, som fortsat er stigende. Hvis landbruget mister Glyfosat, kommer det blandt andet til at betyde langt flere timer i marken. Der skal harves og pløjes mere, hvilket betyder en stigning i brændstof.

- Hvis vi skal til at køre mere, kommer vi til at bruge mere brændstof. Det gavner i al fald ikke klimaet. Det ville være langt bedre at kunne nøjes med at bruge Glyfosat en enkelt gang, lyder det fra formanden.

Opfordringen fra foreningen lyder derfor på, at de danske landmænd skal spare på Glyfosaten. De skal nøjes med at sprøjte en enkelt gang i stedet for 3-4 gange om året.

- Det skal være slut med at sprøjte for at visne ned. Det er simpelthen ikke nødvendigt.

Landbrug og Fødevarer Østjylland håber, at landmændene vil se opfordringen som en påmindelse om, at midlet skal bruges med omtanke nu, hvis landbruget skal få lov at beholde midlet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er klar over, at de landmænd, som vælger at bruge mere Glyfosat end gennemsnittet, ikke gør noget ulovligt, men samfundet vil ikke acceptere det, og det er altså ikke nødvendigt. Vi må som landmænd hjælpe hinanden med at få det til at lykkes, ellers ender det med, vi får et forbud, og det vil være katastrofalt for os alle, mener Jens Gammelgaard.