Fra årsskiftet hæves generationsafgiften til 15 procent. Nye tal fra Danmarks Statistik for 2019 viser en markant stigning i antallet af familieoverdragelser i løbet af året.

Hvis man måler de første tre kvartaler i 2019 i forhold til gennemsnittet af de samme første kvartaler siden 2010, er der tale om en stigning fra 412 til 771. Det svarer til en stigning på 87 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Efter at have ligget på et stabilt niveau i næsten et årti, skyder antallet af familieoverdragelser kraftigt op i 2019 - næppe et tilfældigt sammenfald med forlydender om, at den ny regering ville tilbagerulle lempelserne i bo- og gaveafgiften, så faldet fra 15 procent til fem procent i 2020 blev annulleret, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk Chef, Seges.

Danmarks Statistik opgør tallene i tre kategorier: alminelig handel, andre salg og familieoverdragelser, som dækker over generationsskifter i familier.

Slut med lempelser

Foreløbig viser opgørelsen tallene fra 1. kvartal, 2. kvartal og 3. kvartal i 2019. Allerede fra årets start lå familieoverdragelserne på et højt niveau og steg videre derfra i både 2. og 3. kvartal.

- Med stor sandsynlighed vil antallet af familieoverdragelser også ligge højt i 4. kvartal 2019, nu hvor en tilbagerulning af lempelsen vedrørende bo- og gaveafgiften rent faktisk er vedtaget i forbindelse med Finansloven 2020, siger Klaus Kaiser.

Klaus Kaiser er ikke i tvivl om at det er regeringens varsel om hævelsen af afgiften, der påvirker tallene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med en så stor stigning og et så atypisk mønster for familieoverdragelser i årets tre første kvartaler, er der ingen tvivl om, at bo- og gaveafgiften har betydet en fremrykning af generationsskifte - ovenikøbet i markant omfang, siger han.

I hele 2018 blev der foretaget 698 generationsskifter, mens der indtil nu er foretaget 771 skifter uden opgørelsen for årets sidste måneder.

Svært for unge

Hos L&F er Martin Merrild bekymret for afgiftsstigningen. Han udtalte dagen efter aftaleparterne havde præsenteret Finansloven 2020:

- Gennemsnitsalderen i vores erhverv er høj, og vi står over for flere tusinde ejerskifter i landbruget over de næste mange år. Derfor vækker det her selvfølgelig stor bekymring. Det er ikke hensigtsmæssigt at gøre det økonomisk sværere for de unge mennesker, som gerne vil ind i erhvervet. Konsekvensen bliver, at de nu kommer ind med en endnu højere gæld, sagde Martin Merrild.