Dagens afgrødekommentar sætter fokus på rapsfrøene, der fredag fortsatte opturen og tog et pænt skridt mod 400?/ton.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Sojakomplekset lagde fredag indledningsvist positivt fra land i forlængelse af de foregående dages positive stemning med short covering. I løbet af aftenen tabte sojaskrå dog lidt fart og lukkede i et lille minus, mens bønner og olie fastholdte stigningerne. Rygterne om, at en af Argentinas største agrovirksomheder, Vicentin, har finansielle problemer bidrager til usikkerhed i sojakomplekset. Virksomheden står for 10% af den argentinske eksport af sojaskrå og olie. Vicentin er blandt andet presset af en stærkt svækket argentinsk peso, der gør det dyrere at være finansieret i fremmedvaluta som dollar. Det argentinske landbrug haft haft travlt med at afregne sojabønner af frygt for, at forhøjede eksportskatter vil underminere konkurrenceevnen, og det er tilsyneladende regninger på 350 millioner dollar til betaling af lokale landmænd, det kniber med at afregne. Næste bekymringer er, hvilke følgevirkninger den finansielle uro kan medføre i landets landbrugssektor. Nogle rygter går på, at et stort firma har leveret én million tons afgrøder til Vicentin, der nu risikerer ikke at blive betalt.

Rapsfrøene fortsatte fredag opturen og tog et pænt skridt mod 400?/ton. Statcan offentliggjorde nye estimater for den canadiske canola-produktion, der med 18,65 millioner tons ramte noget lavere end forventninger på 19,2 millioner tons. Der udover blev rapsfrøene endnu en gang supporteret af stigende priser på vegetabilsk olie, hvor palmeolien steg til højder, og tangerer det højeste prisniveau i 3 år. Forhold der også understøttede sojaolien, der lukkede over 2 procent højere. Mens produktionen af oliefrø strammer til, viser kinesiske data, at import af vegetabilsk olie i november steg til 1,06 millioner tons - det højeste siden 2012. Det bringer den totale import i dette kalenderår op på 8,63 millioner tons, en stigning på 56 procent i forhold til året før. Det er vores vurdering, at de underliggende forhold stadig tegner positivt for rapsfrøene, men fra et risikomæssigt perspektiv anbefaler vi, at rapsproducenter begynder at overveje salg, når vi nærmer os 400 euro/ton svarende til omtrent 300 kr./hkg. Råolien er en anden faktor, som kan drive rapsfrøene lidt højere fra nuværende niveau. OPEC og dens øvrige partnere med Rusland i spidsen blev fredag enige om at øge produktionsbegrænsningerne fra hidtil 1,2 til 1,7 millioner tønder dagligt. Den samlede koalition har dog ikke til fulde overholdt de nuværende produktionsmål, og på den baggrund skal tallene nok lige tages med en gran salt. Ikke desto mindre kvitterede markedet for opbakningen til fortsat at begrænse udbuddet.

I Frankrig giver vådt vejr fortsat landmændene grå hår, i kampen om at få den sidste vinterhvede i jorden. FranceAgrimer melder, at sidste uges tilsåning kun viste en fremgang på 3%point. Dermed er blot 83 procent af de estimerede franske hvedearealer tilsået, mens det sædvanligvis bør være overstået på dette tidspunkt af sæsonen. Det våde vejr fortsætter også med at underminere hvedekonditionerne, der endnu en uge viste faldende tendens. Øget konkurrence fra Sortehavs-varer holder dog møllehveden fra nye stigninger.