- I er på hver jeres måde rollemodeller for alle jeres kolleger og viser vejen frem for hele dansk landbrug, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Det konstaterede direktør Ejnar Schultz fra landbrugets videns- og innovationshus Seges, da han torsdag aften overrakte prisen som Fremtidens Landmand til kartoffelaviser Henning Thybo, Arnborg ved Herning, svineproducenterne Lene Conradsen og Peter Bruun, Give og mælkeproducent Kaare Larsen, Gilleleje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tre landmænd kåres som særlig fremragende i hver sin kategori: Teknologi, Afsætning og Bæredygtighed.

De tre priser, der hver er på 25.000 kroner er indstiftet af Seges og LandbrugsMedierne og støttes af Jyske Bank, Bridgestone, Sagro og Agromek.

Teknologiprisen:

Teknologiprisen gives til en landmand, der har udviklet sin bedrift med den nyeste teknologi og evner at bruge

teknologien til at forbedre bedriftens økonomi.

Kartoffelavler Henning Thybo vinder teknologi-prisen. Han forener sin egen nysgerrighed og opfindsomhed med en stor indsigt i og brug af de fælles digitale løsninger. På hans 480 hektar midtjysk hedejord dyrkes marken med en række maskiner, han selv har udviklet, og hvoraf flere siden er blevet videreudviklet og sælges til andre landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er doven og utålmodig. Jeg gider ikke lave meget, og det skal gå helt vild stærkt. Det er min drivkraft, siger Henning Thybo og tilføjer:

- Det, man ikke kan købe, må man selv lave.

Afsætningsprisen

Prisen som Fremtidens Landmand i kategorien afsætning blev tildelt ægteparret Lene Conradsen og Peter Bruun, der nær Give driver frilandsproduktion med 850 frilandssøer og produktion af 21.500 slagtesvin. Hele produktionen afsættes gennem Rema 1000 i Peter og Lenes navn og fungerer dermed som en mærkevare. Deres billede pryder pakkerne i supermarkedet, og de stiller op direkte over for forbrugerne, både ude i butikkerne og med åbent hus hjemme på gården.

Den helt specielle afsætning fik de selv forhandlet sig frem til og betyder, at de kan producere velfærdsgrise med større sikkerhed end deres kolleger.

Bæredygtighedsprisen

Prisen som Fremtidens Landmand i kategorien bæredygtighed gik til den nordsjællandske mælkeproducent Kaare Larsen fra Gilleleje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kaare Larsen er stærkt optaget af naturen og miljøet omkring de 300 hektar jord, han driver. Som formand for lodsejerne er han gået aktivt ind i et meget stort naturgenopretningsprojekt, der vil genskabe en af Nordsjællands største søer

Søborg Sø på blandt andet hans egne drænede marker. "Det bliver en sand naturperle", siger han og er tilfreds med de løsninger, der er skabt for landmændene.

Han er derudover meget optaget af dyrevelfærden for de 180 røde malkekøer, der hver leverer 10.000 kg mælk om året, og driver markerne med så lille en miljøpåvirkning som muligt.

- Jeg står ikke op om morgenen og siger, at nu skal jeg ud og gøre noget bæredygtigt. Jeg tror bare, det er noget, der er i mit mindset. Når jeg gør det, jeg synes er sund fornuft under hensyntagen til de udfordringer, vi står over for, er det som regel noget, der bidrager til, at bedriften bliver mere bæredygtig både i forhold til økonomi og omgivelser, siger han.