Der var i går ikke mange friske nyheder i kornmarkedet, hvilket pressede møllehveden lavere. De britiske og franske landmænd kæmper fortsat med tilsåningen af de sidste vinterhvedearealer, som en konsekvens af nærmest konstant regn siden begyndelsen af oktober, skriver Jyske Markets.

Som tiden går, øges risikoen naturligvis for at flere opgiver deres planer, hvilket kan føre til en markant stigning i vårbygarealerne til foråret. Europæiske, amerikanske og russiske oprindelser handler alle inden for et meget snævert prisspænd, hvilket skærper kampen om de globale eksportmarkeder. Dog halter de amerikanske oprinder stadig noget efter, når der tages højde for fragt. Imidlertid er argentinske varer fra ny høst kommet ind fra siden med FOB-priser der handler 10-12$/ton under øvrige oprindelser. Hveden er understøttet af en god efterspørgsel, mens problemer med tilsåningen for kommende høst tilfører lidt risikopræmier på ny høstterminer og holder terminskurven mere eller mindre flad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Told

Efter lidt stilstand i rygtemøllen omkring handelsforhandlingerne mellem Kina og USA, forlød det i går i en Bloomberg-artikel, at USA og Kina er langt i forhandlingerne om, hvor meget told der skal tilbagerulles, for at en fase 1 aftale kan komme i hus, trods den seneste tids skærpede retorik i pressen. Det er interessant fortsat at se, hvor følsom markedet stadig reagerer på nyhedsstrømmen. Mens aktie- og afgrødemarkedet tirsdag var klædt i rødt på udtalelser fra Trump om at han foretrækker at skyde en aftale til efter det kommende præsidentvalg, så vendte stemningen i går fuldstændigt rundt og steg på de forsonende rygter. Sojakomplekset blev på den baggrund understøttet og hjulpet yderligere på vej af short-covering blandt fondene, der har benyttet de seneste ugers stilstand i forhandlingerne til at satse på yderligere prisfald til sojabønnerne, i et væddemål på, at en aftale i denne omgang ikke bliver til noget.

Palmeolie

De vegetabilske olier fandt i går fornyet styrke, på nye prisstigninger til palmeolien der fortsætter med at blive understøtte af prispositive fundamentaler. Overordnet meldes der om god efterspørgsel efter vegetabilsk olie, og det ventes at fortsætte frem mod det kinesiske nytår. Malaysia offentliggør på tirsdag udviklingen i landets forsyningsbalance for november, hvor analytikerne estimerer et nyt fald i palmeolielagrene, som en konsekvens af, at faldet i landets eksport mere end udlignes af et større fald i produktionen.

Det bringer lagrene ned mod fem-års gennemsnittet, og udfordrer den sæsonmæssige genopbygning af lagrene. Det skaber prispositiv momentum for palmeolie futures på børsen i Malaysia, lige som Indonesien er i gang med at øge den obligatoriske brug af palmeolie i biodiesel. Sojaolien og rapsfrøene blev på den baggrund understøttet kombineret med en pæn prisstigning i råolien. Prisudsigterne ser fortsat positive ud for rapsfrøene.