Forslaget om en ny app målrettet den satellitbaserede kontrol af slåningskravet møder modstand fra Bæredygtigt Landbrug, der opfordrer Landbrugsstyrelsen til at trække forslaget tilbage, skriver Bæredygtigt Landbrug i en pressemeddelelse.

- Det her er et voldsomt angreb på landmandens retssikkerhed. Det er uacceptabelt, at borgere i Danmark er skyldige, indtil de selv har bevist deres egen uskyld, siger Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har hidtil været op til kontrollørerne at tjekke, hvorvidt kravet om at slå brak- og græsarealer én gang årligt bliver overholdt.

- En ny satellitbaseret kontrol opererer imidlertid med et omstridt og fejlbehæftet trafiklys-system - og får med udkastet til en ny bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugerne nu følgeskab af en app, der ifølge Bæredygtigt Landbrug tager udgangspunkt i omvendt bevisbyrde: Landmanden skal således dokumentere, at han har overholdt kravet, i stedet for at Landbrugsstyrelsen skal dokumentere, at kravet ikke er overholdt. Hvis slåningskravet er opfyldt om foråret, men ikke fremgår af trafiklys-systemet, kan det være umådeligt svært i slutningen af oktober at bevise og dokumentere, at slåningskravet allerede var opfyldt i foråret, skriver Bærdygtigt Landbrug.

- Det er en juridisk glidebane. Og det gælder også i forhold til, at landmanden skal både undersøge og angive sig selv ? hvilket strider mod internationalt anerkendte retsprincipper, siger Nikolaj Schulz.

Én ting roser Bæredygtigt Landbrug dog i høringssvaret: At en ændret model for udsættelse af høstfrist for hovedafgrøden er et skridt i den rigtige retning ? om end høstfrister generelt stadig betegnes som absurde.