Afgrødekommentar: Europæisk hvede har mistet konkurrenceevne.

Møllehveden startede endnu en dag positivt fra land, men farverne på fortegnet skiftede stille og roligt i løbet af dagen. Den primære driver bag stemningsskiftet var, at franske varer, som frygtet, ikke var konkurrencedygtige i en Egyptisk hvedetender. De seneste par ugers stigninger på Matif har medført, at den franske hvede står mindre konkurrencedygtig på eksportmarkedet, mens de russiske hvedepriser stort set har handlet sidelæns, skriver Jyske Markets.

Dog skal det være sagt, at de billigste franske varer på FOB-basis faktisk var på niveau med de russiske oprindelser, men en længere søvej fra Frankrig gør fragten dyrere. Egypten købte samlet 295.000 tons russisk hvede i prisniveauet fra 221,49-222,00$/ton med levering i januar. Den russiske appetit på eksport er fortsat høj, men har hidtil i denne sæson stået mindre konkurrencedygtig end foregående sæsoner, på en stærkere europæisk konkurrenceevne. Da den europæiske hvede prismæssigt er kommet op på niveau med russiske varer, bør det begrænse stignignspotentialet.

Nyvalgt præsident

Argentinas nyvalgte præsident, Fernandez, bliver officielt indsat i embedet på fredag. Rygterne lyder at tarifferne for sojabønner ventes at stige til 35 procent mod 26procent i dag, 20 procent på hvede mod syv procent i dag og 15 procent på majs mod syv procent i dag. De forhøjede afgifter ventes at øge de statslige indtægter med to milliarder dollar, som rygterne vil vide skal benyttes til at hjælpe med at tilbagebetale et stort lån fra den Internationale Valuta Fond, IMF. Pesoen er imidlertid blevet svækket yderligere, hvilket delvist underminerer effekten af skatteforhøjelsen, da gælden i fremmed valuta bliver dyrere at indfri. Taler rygterne sandt, vil det alt andet lige svække de argentinske landmænds konkurrenceevne, hvilket kan føre til lavere tilplantede arealer. Svagere argentinsk konkurrence kan omvendt være en smule prispositivt for priserne i Chicago fra næste sæson, mens markplanerne for indeværende sæson langt hen af vejen er planlagte, og derfor ikke vil blive synderligt påvirket af afgiftsforhøjelserne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Bloomberg lader ifølge kilder vide, at kinesiske importører stort set har opbrugt de dispensationer på import 10 millioner tons amerikanske sojabønner, der blev givet henover efteråret. Det betyder at amerikanske eksportører må se langt efter interesser fra verdens største sojaimportør. Nye dispensationer ventes ikke at lægge i kortene uden en handelsaftale, som i øjeblikket mest af alt tyder på at være strandet.

Handelsaftale

Trump udtalte i går på et pressemøde i Storbritannien, at han ikke nogen deadline for en handelsaftale. Personligt foretrækker han tilsyneladende først en aftale efter det kommende præsidentvalg næste efterår, men konstaterer at Kina meget gerne vil have en aftale nu. Alt imens er der megen spekulation, om USA som tidligere udmeldt kan finde på at hæve toldtarifferne 15 december. Sojakomplekset reagerede i går ikke på de negative udmeldinger. Alt imens har vi den seneste måneds tid set en stor stigning i antal åbne kontrakter i Chicago sojabønner. I samme periode har de spekulative fondene gået fra nettokøbt position på 72.325 kontrakter til en nettosolgt position på 42.941 kontrakter. En reduktion på betydelige 115.266 kontrakter, hvilket indikerer at fondene ikke længere tror på en handelsaftale, og forventer prisfald til sojabønner, der i så fald også vil smitte af på skrå.