I samarbejde med Ungecentret ved Greve Kommune og syv lokale folkeskoler inspirerer maskinfabrikken Ishøj Mekaniske unge til at tage erhvervsfaglige uddannelser.

Sammen har de startet kampagnen "Bliv valgparat ? i fællesskab med andre," der gennem skoleåret 2019-2020 skal give lokale folkeskoleelever mere information om erhvervsuddannelserne i kommunen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ishøj Mekaniskes direktør Allan Rasmussen arrangerer eksempelvis virksomhedsbesøg for folkeskoleelever i lokalområdet og holder oplæg på skolerne for at gøre erhvervsuddannelserne mere interessante og nærværende for eleverne.

Brug for flere

Baggrunden er, at Danmark har brug for, at flere unge vælger at blive håndværkere og mellemteknikere. Og ifølge Allan Rasmussen vil det være en fordel for mange unge at springe gymnasiet over:

- I Ishøj Mekaniske og mange andre lokale virksomheder får vi brug for flere faglærte folk i de kommende år, hvis vi skal følge med udviklingen på arbejdsmarkedet. 26 procent af de unge, der tager en afsluttende studentereksamen, ender som ufaglærte. Det mener jeg er et udtryk for, at mange elever nok burde have overvejet et andet uddannelsesvalg, lyder det fra Allan Rasmussen, som fortsætter:

- At bruge tre år på gymnasiet og bagefter tage en erhvervsuddannelse er spild af tid og af vores uddannelsesressourcer, så vi skal sørge for at motivere flere af de unge til at vælge rigtigt fra starten.

Mere viden

Ifølge Allan Rasmussen er forudsætningen, at de unge skal have mere viden om erhvervsuddannelsernes muligheder, som kan betyde et tilvalg af håndværk og industrifagene i stedet for at gå i gymnasiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min ambition er at få flere unge mennesker i folkeskolen til at diskutere erhvervsuddannelse som et uddannelsesvalg med deres forældre ved at fortælle dem om erhvervsuddannelsernes mange muligheder. Derfor inviterer vi eleverne indenfor på vores maskinfabrik hos Ishøj Mekaniske, så de ved selvsyn kan se, hvordan vi arbejder her og få mere at vide om vores jobs og karrieremuligheder.

Første besøg

Her i efteråret 2019 havde Ishøj Mekaniske sit første besøg af 15 elever fra syv af Greve Kommunes forskellige folkeskoler. Allan Rasmussen fortalte om Ishøj Mekaniskes historie som familieejet virksomhed, og eleverne fik en grundig rundvisning i produktionen og så nærmere på Ishøj Mekaniskes langdrejere, CNC-automatdrejning og fræsere.

- Det var spændende at fortælle om vores dagligdag, produktion og vise eleverne rundt i produktionen. Flere kom ud med en bedre idé om, hvordan vi som industriteknikere bearbejder fræste og drejede emner i for eksempel rustfri stål, aluminium, messing og plast, og hvad emnerne bruges til i praksis, fortæller han.

Allan Rasmussen har også holdt foredrag for 70 elever i 10. klasse om erhvervsuddannelsernes muligheder, og i januar 2020 får Ishøj Mekaniske flere elever fra 9. klasser på besøg.

- Som direktør for en produktionsvirksomhed i Greve ser jeg det som et socialt ansvar at være med til at fortælle de unge om deres uddannelsesmuligheder. Hvis bare en elev finder frem til netop den erhvervsuddannelse, som giver ham eller hende et spændende arbejdsliv, har jeg været med til at gøre en stor forskel, fortæller Allan Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tæt samarbejde

Ishøj Mekaniskes engagement i at motivere flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, glæder også erhvervs- og turistchef, Tina Charlotte Koeffoed i ErhvervsCentret i Greve:

- Ishøj Mekaniske har siden tilflytningen til Greve i 2017 været meget engageret i det lokale erhvervsliv gennem samarbejdet med Greve Kommune og ErhvervsCentret i Greve. De udviser stor interesse i at gøre opmærksom på erhvervsuddannelserne, hvor Allan Rasmussen altid er åben for at holde oplæg og tage imod de unge ude hos virksomheden, fortæller hun og fortsætter:

- Vi har brug for flere lokale virksomheder, som tager samme sociale ansvar på samme måde som Ishøj Mekaniske. Det er guld værd for Greve Kommune.