Afgrødekommentar: Chicago-hveden tangerer sidste års prisniveau og øger præmien til majs.

Bekymringer over et langsomt tempo i den sidste tilsåning af den franske og britiske vinterhvede, var i sidste uge den primære driver bag prisstigningerne til møllehveden. Tendensen fortsatte fredag, hvor december-kontrakten lukkede i 185,50?, det højeste niveau siden primo juli, skriver Jyske Markets.

Der udover tilsiger reglerne på Matif, at de som ligger short i markedet, men som ikke kan leve op til fysisk levering, skal være ude af deres kontrakter senest i dag inden luk. Et forhold der fredag også var med til at understøtte markedet, og som meget velkan fortsætte i dag. En positiv stemning i den amerikanske hvede, var også en faktor der støttede op om et stigende marked, på solide eksportsalg der kom ind på over 600.000 tons, der er det højeste niveau siden august.

Hvede

Hveden i Chicago tangerer i øjeblikket sidste års prisniveau, og handler med pæne præmier til majsen, trods forårets udfordringer, der overgår sidste års niveau på denne tid af sæsonen. Ikke et scenarie man havde set komme tidligere på sæsonen, taget udfordringer i den amerikanske majs taget i betragtning. Uden større vejrforstyrrelser i Sydamerika bør de høste gode majsudbytter, og understøtte forsyningssituationen. Det store spænd mellem den amerikanske majs og hvede, risikerer at få betydning for efterspørgslen på den globale foderhvede, som AgResource vurderer vil falde 6-9 millioner tons i 2020, og erstattes med den billigere majs. Mens tilsåningen i Europa halter, så rapporteres de russiske hvedekonditioner at være de bedste i årevis, lige som arealerne estimeres at være på rekordkurs.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vi minder om, at de globale overgangslagre for hvede stadig estimeres at blive rekordhøje. Ved yderligere prisstigninger bør producenterne begynde at overveje at kigge på delafdækning af næste års høst. En mulighed kan blandt andet være at "forsikre sig" via putoptioner, som i øjeblikket kan købes relativt billigt, som følge af lave prisudsving i markedet, der presser præmierne ned. En put-option i møllehvede på ny høst (september'20) kan i øjeblikkes købes til omkring 5,5 kroner/hkg., med strike på 181 EUR/ton. I danske termer giver det retten til at sælge hvede på 120 kr./hkg. En december termin kan købes til en præmie, der er omtrent én kr. dyrere pr. hkg.

Soja

Sojabønner og skrå indkasserede fredag nye prisfald i takt med at fondene likviderer købte positioner. Faldene er en konsekvens af gunstige vejrforhold i Sydamerika, lige som der heller ikke er nyt omkring fremdriften i handelsforhandlingerne, der er tegner til at være gået i stå, efter vedtagelsen af en amerikansk lov der støtter demonstranterne i Hong Kong. Som nævnt i sidste uge, forbliver både den brasilianske real og den argentinske peso begge svage mod dollaren. Rygter om forhøjelse af eksporttariffer på sojabønner og skrå ud af Argentina i forbindelse med præsidentskiftet, skaber incitament til øget salg, der presser komplekset lavere. Uden en amerikansk/kinesisk handelsaftale ser bønner og skrå ud til at være fanget af negativ stemning.