Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Det blev i går en stille dag på afgrødemarkederne. Selvom det amerikanske marked i dag holder lukket som følge af Thanksgiving, var der ikke meget positionering forud for helligdagen. Et forhold, der meget vel kan aflejre sig i lavere aktivitet. Møllehveden handlede i går med positive undertoner fra åbningen, men frem mod lukningen mistede hveden det meste af stigningen, i fraværet af friske nyheder til at understøtte markedet, kombineret med bedre vejrprognoser omkring Sortehavet. Rapsfrøene genfandt lidt styrke fra de omkringliggende markeder, hvor priserne i palmeolien har stabiliseret sig oven på kraftige stigninger. Det europæiske rapsfrøimport forbliver højt denne sæson. I takt med, at ukrainsk eksport aftager og importørerne skal finde nye markeder, forventer vi at se nye stigninger til de europæiske rapsfrø.

S&P 500 satte i går ny rekord for 3. dag i træk, trukket af en vedvarende tro på en 'fase 1' aftale i handelskrigen, kombineret med bedre økonomiske data end ventet. Privatforbruget holder næsten alene den amerikanske vækst oppe, men selvom tallene viser kortsigtet bedring, så er forbruget trendmæssigt under pres. Meget vil derfor afhænge af, om USA og Kina bliver enige om en aftale, hvor der ikke har været offentlige rapporteringen siden tirsdag. Tværtimod underskrev Donald Trump i går en lov, som støtter oprørerne i Hong Kong, der i sin korthed betyder, at USA årligt evaluerer Hong Kongs særlige handelsstatus, og åbner for sanktioner for alle, som bryder menneskerettighederne i Hong Kong. Der er endnu ikke meldinger om, hvordan Kina officielt vil svare igen, men de er naturligvis rasende, lige som det næppe er med til at forbedre forhandlingsklimaet. Konsekvensen aflæses henover natten i Asien med lette røde markeder.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den brasilianske real fortsatte i går nedturen mod dollaren, og den svækkede valuta der forbedrer den brasilianske konkurrenceevne, har denne sæson haft stor effekt på afgrødeeksporten. Landets majseksport ventes dette kalenderår at nå rekordhøje 41 millioner tons, ifølge eksportgruppen Anec. Hvis tallene bekræftes svarer det til en fremgang på 80% sammenholdt med sidste års eksport, og overstiger samtidig langt den tidligere rekord tilbage fra 2015 på 30,7 millioner tons, ifølge Anec. Udover valutaen har eksporten været begunstiget af ufavorabelt vejr i USA, og deraf priser der i Chicago henover foråret og sommeren ikke har været konkurrencedygtige.

Den hårde konkurrence fra Sydamerika på eksportmarkedet for majs og soja stopper ikke nødvendigvis her. Ifølge rygter som Oil World har opsnappet, rapporteres det, at præsidentskiftet i Argentina snart får konsekvenser for landmændene. I forbindelse med regeringsskiftet ventes Argentina at hæve eksportskatterne på sojabønner, -olie og -skrå til 35%, hvede til 20% og majs til 15%. Det vil være en forhøjelse i forhold til de nuværende eksporttariffer på 9%point for sojabønner, 12%point for hvede og 7%point for majs. Spørgsmålet er om rygterne taler sandt og i så fald, om det kan føre til forceret salg ud af Argentina inden forhøjelserne træder i kraft, og konkurrenceevnen svækkes for de argentinske landmænd og eksportører.