Planteavlsrådgiver mener, den nye lov om tredobling af efterafgrødearealet vil sætte al fornuft i markplanlægning ud af kraft.

Så kom regeringens udspil omkring en tredobling af efterafgrødearealet. Det var dråben! Loven vil sætte al fornuft i markplanlægningen ud af kraft. Udbytter i vintersæd erstattes af virkningsløse efterafgrøder og vårafgrøder. Hvorfor? Ikke for at fjerne kvælstof fra jorden, for den er allerede tom, det viser de mange gule marker igen her i efteråret.

Efterafgrøder kan have effekt, hvis de bruges målrettet, og hvor der er behov. Men når hele 90 procent af Jylland og 95 procent af Fyn og store dele af Sjælland med øer, skal påtvinges efterafgrøder, er det ikke længere udtryk for faglighed eller fornuft. Så ligner det kun en straffeekspedition, fordi vi i ganske få år, fik tilkæmpet os noget det lignede gødning efter planternes behov.

Særbyrder

Derfor er tiden inde til at sige nej! Nej så det kan høres. Vi vil ikke mere. Vi er i mere end 30 år blevet pålagt den ene særbyrde efter den anden. Krav som vores nabolande ikke kender. Begrænsninger som stadig ikke viser sine effekter. Kvælstof eller rettere nitrat skal reduceres. Kvælstofudvaskningen er blevet reduceret med mere end 60 procent, uden effekt på vandmiljøet. Hvis den tanke forfølges, vil det sidste kilo kvælstof blive fjernet og dansk landbrug lavet om til brak og krat, stadig uden effekt på vandmiljøet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Så længe samfundet tillader mere end 100.000 årlige overløb fra spildevand og deponeringer af miljøbelastende slam i havet, ser vi aldrig en effekt af de mange miljølove.

Alle for en

Tiden er derfor inde til at sige nej. Vi vil ikke mere. Boykottet af randzonerne viser, at vi kan flytte noget, når vi siger nej. Hvis alle bestyrelser i landbrugspolitiske foreninger siger nej. Alle planteavlskonsulenter siger nej. Alle landbrugsfamilier siger nej. Vi laver en musketér-ed. En for alle, alle for en. Det er langt bedre end traktorkørsel og demonstrationer. Ikke at jeg frasiger mig det, som middel. Men et samlet landbrug, der siger nej, vil have en meget større effekt. Lad os enes om det. Det er ikke så svært. Det er en fantastisk fornemmelse og vil rygtes verden rundt. Et samlet dansk landbrug siger nej.