Afgrødekommentar: Kinesiske sojaimportører kigger mod Brasilien på usikkerhed om udfald af forhandlinger.

Hveden er de seneste par dage handlet højere på begge sider af Atlanten, som en konsekvens af ugunstigt vejr, der skaber bekymringer om tilsåningen af de sidste vinterhvedemarker, skriver Jyske Markets.

Det ugunstige vejr har ført til short covering blandt fondene, inden amerikanerne torsdag holder Thanksgiving. Agritel kunne i går berette at blot 74 procent af de franske vinterhvedearealer var tilsået pr. 18. november, mod 97 procent sidste år.

De store mængder nedbør skaber ikke blot forsinkelser for markarbejdet, men betyder også, at afgrøderne er kommet dårligere fra start, med risiko for, at blive nedjusteret signifikant. Alene i sidste uge blev vinterhveden i kategorien god/meget god nedjusteret 84 procent til 78 procent. Men Frankrig står langt fra alene.

Vådt vejr

I Storbritannien er man også hæmmet af vådt vejr, og her ventes hvedearealerne at falde ni procent fra 1,82 millioner hektar sidste år til 1,65 millioner hektar i år. Mens der kommer for megen nedbør i Europa, så er det omvendte scenarie gældende i Ukraine, hvor tørt vejr ventes at føre til færre vinterhvedearealer end oprindeligt planlagt. I dele af USA falder der også større mængder regn, der potentiel kan skade planternes udvikling, inden de går i dvale henover vinteren. Som for den franske hvede betyder det, at de amerikanske hvedekonditioner befinder sig på lave niveauer med blot 52 procent i kategorien god/meget god.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I Rusland kører efterårsarbejdet på skinner med gode forhold, og fremgang i arealerne sammenlignet med sidste år. Matif møllehveden steg i går over en procent, og førstekontrakten tangerer det højeste lukkeniveau denne sæson på 181,50 ?/ton. Ved brud hedder næste modstand i underkanten af 190?, men vi forventer der skal flere dårligdomme til at sende hveden derop, med en forsyningssituation der stadig ser fornuftig ud.

Aktiemarkedet

De positive toner i handelskrigen fortsatte i går, og trak aktiemarkederne højere, hvor S&P500 lukkede i nyt rekordniveau. Kinas løfte om at yde bedre beskyttelse af intellektuelle rettigheder ses som et stort skridt i den rigtige retning, og skaber et klart fremskridt i forhandlingerne. Sojamarkedet reagerer imidlertid afdæmpet på de mere positive vinde. Kinesiske importører forlyder i sidste uge, at have købt mindst 20 laster brasilianske sojabønner, som en konsekvens af den fortsatte usikkerhed der hersker omkring udfaldet af forhandlingerne.

Købene rygtes også at omfatte varer på ny brasiliansk høst, som følge af attraktive præmier. December-kontrakten i sojaskrå er brudt ned gennem 300$, men med snarligt udløb, skæver handlerne i stedet til januarkontrakten der handler lige over 300$.

Oliemarked

Det vegetabilske oliemarked korrigerede i går lavere fra overkøbte niveauer på gevinsthjemtagning, oven på sidste uges pæne prisstigninger. Palmeolien har med et prisfald på lidt over 2% her til morgen indkasseret det største fald i 6 måneder på skuffende eksporttal ud af Malaysia, der kan hænge sammen med en mere lunken efterspørgsel fra Indien. Sojaolien og rapsfrøene fulgte trop, hvor sidstnævnte endnu en gang ikke formåede at bryde op gennem modstanden i 390-392?. Trods korrektionen, tenderer fundamentalerne fortsat til den prispositive side, understøtte af god kinesisk improt af vegetabilsk olie.