Den kinesiske regering har henover weekenden meddelt, at de vil indføre mere stringente retningslinjer for krænkende brug af IT-rettigheder og samtidig skærpe straffen for overtrædelser. Netop krænkelse af IT-rettigheder har været et af de helt centrale problemstillinger i drøftelserne af handelsaftalen. Implementeringen som vil ske løbende frem mod 2022, kommer i forlængelse af positive toner fra Trump-administrationen om handelsforhandlingerne i fredags. Indtil videre er der dog kun tale om relativt vage formuleringer om, at man ønsker at reducere overtrædelser, og spørgsmålet er om det er tilstrækkeligt til, at USA vil tilbagerulle store dele af toldtarifferne, hvilket omvendt er et kardinalpunkt for at Kina vil underskrive en fast 1 aftale, skriver Jyske Markets.

Sojaolie

Mens det fredag kun var sojaolien der lukkede højere på nye positive toner fra den vegetabilske olie, så er sojakomplekset generelt startet denne uge positivt på de (små) kinesiske indrømmelser. Dette til trods for, at det fortsat ser sort ud for den kinesiske svineproduktion. Her rapporteres der om, at importen af svinekød for oktober viste en fremgang på 10 procent sammenlignet med september, og siden årsskiftet er den månedlige import nu fordoblet. Som konsekvens af de kraftige prisstigninger på svinekød, har staten beordret frigivelser af strategiske lagre, der rapporteres udbudt under markedspriser. Forhold der har ført til, at priserne midlertidigt er blevet presset lavere. Den kinesiske svinesektor kæmper fortsat med vigende indenlandsk produktion, hvilket vil begrænse efterspørgselsvæksten på sojaskrå.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I det vegetabilske oliemarked var det i fredags endnu en gang palmeolien der førte an med pæne prisstigninger. Palmeolien havde i sidste uge den største ugentlige stigning i tre år, på fortsatte forventninger om et fald i lagrene, stagnerende produktion og højere forbrug til biodiesel. Samtidig udviste lagrene hos verdens største producent, Indonesien, et overraskende fald i september også på lavere produktion og højere eksport. Alt sammen på et tidspunkt, hvor der sædvanligvis sker en sæsonmæssigt opbygning af lagrene. Imidlertid sker der interessant ting i palmeolien ud fra flere betragtninger.

Palmeolie

Palmeolien handler med den laveste præmie til sojaolie siden 2011, hvilket bør tilskynde substitution til sojaolien. Samtidig handler palmeolien nu med en præmie til gasoil (diesel), hvilket alt andet lige bør betyde, at efterspørgslen til produktion af biodiesel falder. De foregående tre gange palmeolien har handlet dyrere end diesel, har vi alle set et pæn bull-marked i palmeolien, der ikke mindst har været understøttet af stigende oliepriser. Forhold der også bør løfte sojaolien højere. Rapsfrøene fastholder den stigende trend, men har i øjeblikket svært ved at bryde modstanden i niveauet omkring 390 ?/ton, men bør have god støtte i niveauet 386-388 EUR. Vi forbliver prispositive på rapsfrøene.

Fundamentalerne er positive, mens også forsyningerne fra importmarkeder begynder at stramme til. Ikke mindst bør støtten fra de omkringliggende markeder, kombineret med lette positive undertoner fra olien supportere priserne på rapsfrø.