Da hele tre ministre - herunder statsministeren - gæstede Landbrug & Fødevarers delegeretmøde for et par uger siden i Herning, lød der fra alle tre positive toner, forståelse og velvilje over for landbruget. Men desværre var der også en underliggende tone af, at landbruget skal forvente tiltag, der ikke står på erhvervets ønskeliste.

Statsminister Mette Frederiksen (S) konstaterede ret banalt, at Danmark altid har været et landbrugsland, og hun sagde klart, at hun mener, at Danmark altid skal være et landbrugsland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det lyder selvfølgelig isoleret set positivt.

Det samme gjorde nogle af meldingerne fra miljøminister Lea Wermelin (S), da hun var på talerstolen. Hun praktiserede ligesom statsministeren en form for venlighed over for de delegerede, som hun blandt andet lovede samarbejde, som hun endda sagde, at hun glæder sig til.

- Landbruget en del af løsningen. Vi kan ikke komme udenom jer, og det vil vi heller ikke. Det er vigtigt at sige, at dansk landbrug ikke skal gå alene, sagde Lea Wermelin. Men hun talte også om både klima og biodiversitet som områder, landbruget skal bidrage til at løse.

Ved delegeretmødet i Herning Kongrescenter lød det måske besnærende med et løfte om samarbejde, men sammenholdt med regeringens kurs i forhold til klima og biodiversitet - og støttepartiernes udmeldinger, må vi sige, at samarbejde alene ikke løser noget. Det handler om de konkrete løsninger.

De venlige og besnærende toner lød også fra fødevareminister Mogens Jensen (S). Man fristes til at sige: selvfølgelig. For han fremstår som en venlig og imødekommende mand, hver gang han taler til landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I talen ved delegeretmødet fortalte han blandt andet, at han er imponeret over landmænds arbejdsomhed, flid og faglighed. Og han udtrykte forståelse for de svære økonomiske vilkår, som nogle landmænd kæmper med.

Og så sagde han, at han tror på, at dansk landbrug har en stærk fremtid, selvom vi står over for udfordringer med handelskrig mellem USA og Kina, faldende fødevarerpriser, et Brexit og en kommende EU-landbrugspolitik.

Men han berørte også en kommende klimalov, som vi endnu ikke kender indholdet af, men som kan vise sig at blive en direkte trussel, hvis ikke regeringen og dens støtter tænker på landbruget som en nøgle til at nå de ambitiøse mål, men fortsætter kvælningsstrategien, hvor der hele tiden tænkes i begrænsninger og flere byrder.

Alene regeringens planer om en nominel stigning i arveafgiften på 300 procent får de tre ministres venlige taler til at klinge hult.