Topdanmark opfordrer til at huske lygter og reflekser i den mørke tid.

Vinteren banker på, og de lyse timer bliver færre og færre, og landevejene mørkere og mørkere også tidligt på eftermiddagen, skriver Topdanmark i en pressemeddelelse.

Derfor bør man gøre opmærksom på sig selv, når man færdes på vinterens mørke landeveje. Sådan lyder det gode råd fra forsikringsselskabet Topdanmark, hvor kunderne hvert år anmelder skader, som mørke landeveje og manglende lygter er skyld i.

At gå, løbe, cykle, køre bil eller store landbrugsmaskiner på en landevej uden tilstrækkelig belysning er farligt både for andre trafikanter og for dig selv, når du færdes på landevejene.

Bliv set, når du er på arbejde

Når du kører rundt i de tidlige morgentimer, eller når du skal hjem om aftenen, så skal du sørge for, at du bliver set.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Er du landmand, så tjek derfor, at alle lygter og lamper på dine maskiner virker, at du har de rigtige skilte, og at for eksempel din plov, hvor der ikke er lygter på, er udstyret med reflekser eller på en anden måde markeret, så den kan ses i mørket.

- En årlig lys-, lygte- og refleksgennemgang af sine maskiner samt arbejdstøj med reflekser, kan have stor betydning for færdselssikkerheden i den mørke tid, siger Gunnel Andersson fra Topdanmarks landbrugsafdeling.

Det er vigtigt både at markere et langsomt kørende fartøj og at huske at markere, hvor bred traktoren er, så der ikke sker skader, når bilerne overhaler.

Lys i den rigtige højde

Hvis du er ude at ride, er det en god livsforsikring, at både rytter og hest er iklædt reflekser. Mange ryttere har allerede dækkener med indbyggede reflekser eller velcroreflekser, de kan sætte forskellige steder på hesten eller sadlen.

Men det er vigtigt også at have reflekser eller lys på hestens ben, så biler og andre forbipasserende ved præcis, hvor hesten befinder sig. Det er også en god idé at sætte reflekser på din hund. Så øger du sikkerheden ved, at trafikanter kan se den, når I går tur, men også så du selv kan holde øje med den, hvis den løber løs. Køb eventuelt et halsbånd med lys eller fastspænd en cykellygte i halsbåndet.

Husk når du går, cykler, løber eller rider, er det er dig, der er den bløde trafikant og dermed den mest udsatte.