Vi danske landmænd har i denne tid en oplagt lejlighed til at skaffe endnu mere indtægt til landet - men der er åbenbart rigeligt med velfærdskroner i kassen.

I en periode med flotte svinepriser og enorm mangel på svinekød især i Østen undrede også svinetransportøren sig, da han rullede ind på min gårdsplads forleden morgen: "Vi har seks biler, der skal holde stille på torsdag - hvorfor er der ikke mere gang i den i erhvervet, nu hvor alle muligheder er der?, spurgte chaufføren.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Jo, ser I: For få år siden ville produktionen stige forholdsvist hurtigt i takt med højere priser og forbedret økonomi hos landmanden og især svineproducenterne. Men de frie markedskræfter er desværre langt hen ad vejen sat ud af spil.

De færreste bønder orker snørklet og bøvlet bureaukrati med langsommelig offentlig sagsbehandling/tilladelser/miljøgodkendelser, hvor man ikke engang efter store faste udgifter kan være sikker på at få lov til at øge sin produktion. Tilladelserne bortfalder i øvrigt hurtigt for stalde, der har stået tomme. Manglende arbejdskraft gør også ondt på mange bedrifter.

Roser landbruget

Det politiske miljø hjælper heller ikke ligefrem: Vi har en regering med ministre, som roser landbruget i høje toner ved enhver given lejlighed ude i landet, når der er en mikrofon i nærheden. Men hjemme på Slotsholmen kræver fødevareministeren flere kvælstof-restriktioner, selv om Landbrugspakken på ingen måde har skabt øget forurening, og miljøministeren vil gøre det sværere for landmændene at få vandet væk fra afgrøderne, når hun med et pennestrøg hæver vandstanden i yderligere 500 kilometer vandløb.

"I skal gøre det bedre", lyder det hele tiden fra politikerne. "Der skal mere styr på dit", "I bruger for meget af dut", og "I udleder alt for meget af dat". Vi har forstået det ? det er ikke godt nok, og det bliver aldrig godt nok. Hvem vil mon investere i sådan et miljø?

Den dag, hvor vi landmænd får lov til at bidrage endnu mere til den danske velfærd, er vi klar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kræver holdbare og langsigtede fagligt korrekte rammevilkår frem for "slesk tale og billig portvin".