I stedet for at montere hjul, som skal køre mellem majsrækkerne og skræve over to rækker med smal sporvidde, så skulle man måske investere i majssåmaskiner med ulige rækkeantal?

Agritechnica: Når sæsonen for majssåningen nærmer sig, er der mange danske maskinstationer som har ekstra travlt med at få gjort traktoren, som skal køre med majssåmaskinen, klar til opgaven, med en hjul-afstand og en hjul-bredde, så der ikke køres i rækkerne og måske endda med en tvillinghjulsmontering med afstandsringe, så der køres over flere rækker.

Mange af de bugseret majssåmaskiner har ligeledes hydraulisk udskydelig aksel, så heller ikke den kører i rækkerne. Men kan det hele mon undværes, og kan det gøres enklere?

Hos Horsch viser man den nye generation bugseret majssåmaskine, Maestro CV, og den vises i en ni rækket version.

- Ved at køre med et ulige antal rækker, så skal der ikke laves noget om på hverken såmaskine eller traktor da mange traktorer har sporvidde på 2.25 m og der kan benyttes standarddæk. Det er faktisk bare at spænde for maskinen, og så se at komme afsted, fortæller Arne Gejl, marketing og produktspecialist hos Stroco-Agro, som er den danske importør af Horsch.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Maskinen bliver nok først rigtigt interessant, når den kommer i en 11 eller måske 13 rækket løsning, så vi får noget bredde på, men det er ikke helt klar endnu, fortæller Arne Gejl.

rich-media-1
Horsch Maestro 9 CV indikere, at der er tale om en ni rækket majssåmaskine.

Full line løsning

På spørgsmålet om antal rækker til majsrenser, har Arne et hurtigt svar klar:

- Nu kan Horsch sagtens levere en radrenser, som passer til majssåmaskinen i form af vores nye Transformer VF. VF'et tår for Variable Frame, som oversat til dansk betyder variabel ramme. Det betyder, at række-afstanden på Transformer-rammen kan variere.

Horsch fortæller, at rækkeafstanden kan variere fra 25 til 90 centimeter, men den danske produktspecialist fra den danske importør af Horsch, Stroco-Agro, mener vi højst sandsynlig ofte vil komme til at se renseren med 75 centimeter afstand til radrensning i majsmarker. Også 50 cm udgaver til spinat, roer og raps vil vinde mere og mere indpas til mekanisk ukrudtsbekæmpelse

- Det unikke med denne renser er, at vi har en hundredprocent liftophængt maskine helt fra otte rækker majs til 16 rækker majs i den 12 meter version. Og selvom der er tale om en liftophængt maskine, så er der tale om en meget kraftig opbygning, fortæller Arne Gejl.

Kontrol med mobilen

En anden nyhed på Agritechnica er Horsh Connect, som er muligheden for at styre og kontrollere maskinerne fra mobilen i en app.

- App'en giver mulighed for både at kontrollere dyserne på en sprøjte, udsåning på en såmaskine eller noget helt tredje, som kan være en fordel i det daglige, fortæller Arne Gejl.

Han viser hvordan man lynhurtigt kan tjekke om en majsrække på såmaskinen kører som den skal ved blot at aktivere denne ene enkelte række.

Selve opbygningen er en antenne på såmaskinen, som med Wifi sender information mellem telefon og computer i traktor-kabinen.

Arne Gejl fremhæver desuden det nye AirVac-såhus på majssåmaskinen, som har fået en enklere opbygning og ser frem til at Horsch i nær fremtid tager såhuset til næste niveau med AirSpeed.

- I 2021 forventer vi at se et tryksystem, hvor majskernerne via trykluft skydes ud fra doseringshuset og ned i jorden, som skal kunne give samme høje præcision ved højere fremkørselshastigheder.

rich-media-1
Horsch Maestro 9 CV indikere, at der er tale om en ni rækket majssåmaskine.