Dagens afgrødekommentar sætter blandt andet fokus på positive produktionsudsigter for den kommende brasilianske sojahøst og de franske hvedelagre.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: FranceAgriMer sænkede i går deres forventninger til landets slutlagre i hveden denne sæson med 13% til 2,54 millioner tons mod tidligere forventninger på 2,9 millioner tons. Baggrunden for nedjusteringen af de franske lagre er en opjustering af eksportforventningerne. Destinationerne for de hævede forventninger er såvel øget eksport til andre EU-lande som lande uden for EU, hvor eksporten for sidstnævnte ventes at ramme 12 millioner tons, hvilket af andre aktører fortsat ses som konservativt. Udsigten til lavere franske lagre var dog ikke tilstrækkelig til at skabe fornyet købsinteresse i markedet, der er præget af en god forsyningsbalance. Ved udgangen af november ventes den europæiske hvedeeksport at ramme 11,6 millioner tons, 47% højere end sidste år, og det højeste eksporttempo siden 2014. Men trods et højere eksporttempo er det ikke nok til at opveje denne sæsons højere europæiske produktion. På den globale afgrøde konference i Geneva, som finder sted i disse dage, er der imidlertid bred enighed om, at den russiske eksport allerede fra næste sæson igen vil komme til at dominere. Europæiske varer har denne sæson foreløbig udfyldt noget af hullet fra en lavere russisk eksport, fordi russiske producenter har holdt på varerne, men når vi kommer hen i første kvartal næste år ventes der fra flere sider øget konkurrence fra sortehavsvarerne.

Den amerikanske hvede var også medvirkende til at trække markedet lavere. Selvom fondene mandag fik markedet til at stige på short covering, som en konsekvens af lokalt frost, så korrigerede markedet i går lavere på afdæmpet købelyst i spotmarkedet, lige som de amerikanske varer fortsat er i den dyre ende på verdensmarkedet. De kommende par dage er der udsigt til, at bygmarkedet tager noget af fokus, efter Saudi Arabien her til morgen har offentliggjort, at de søger 1 million tons byg. Resultaterne heraf ventes at ramme markedet sidst på weekenden. Men inden da vil fokus i dag være rettet mod en egyptisk hvedetender, hvor der søges hvede til levering primo januar. Resultaterne kan i eftermiddag få betydning for prisudviklingen i møllehveden.

Brasilianske Conab kom i går med deres månedsrapport med forventninger til denne sæsons indenlandske sojaproduktion. Her blev det til en lille opjustering af forventningerne til landets sojaproduktion, der sættes til 120,9 millioner tons, en stigning fra 115 millioner tons fra sidste sæson. Estimatet er fortsat under markedets konsensus, der lyder på 123 millioner tons. Conab's forventninger til den brasilianske eksport blev opretholdt uændret på 72 millioner tons. Sojaskråen fandt i går indledningsvis støtte fra åbningen, men lige inden luk vandt sælgerne indpas reducerede stigningerne. Sojamarkedet fortsætter med at være fokuseret på udfaldet af fase 1 handelsaftalen. Men selvom en handelsaftale falder på plads, ser vi stigningspotentialet som relativt beskedent med det nuværende forsyningsbillede. Kinesernes købelyst er reduceret som følge af afrikansk svinepest, og samtidig skal vi ikke langt hen på den anden side af nytår, før konkurrencen fra sydamerikanske varer igen skærper til. Sojaskråen har i øjeblikket svært ved at finde retning, og så længe der ikke er udsigt til et sydamerikansk vejrmarked, venter vi stabile priser.