Dagens afgrødekommentar sætter fokus på, at AgroConsult forventer rekordstor brasiliansk sojabønnehøst, samt rapsfrø og vegetabilsk olie korrigerede lavere på profithjemtagning

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Short covering fra fondene sendte i går den amerikanske hvede højere på bekymringer om lave temperaturer henover det sydlige og vestlige 'plains'. De lave temperaturer skabte risiko for, at frost lokalt kan have resulteret i skader på de nyligt sået vinterhvedeafgrøder. Mens fondene besidder en relativ neutral nettoposition i Chicago-hveden, så forholder det sig anderledes i Kansashveden, hvor de holder en større mængde solgte positioner på omkring 34.000 kontrakter. Kansas-hveden er solgt godt i bund og handler aktuelt med en betydelig rabat til Chicago-hveden. Det var da også i Kansas-hveden den primære short covering fandt sted, men stigningerne var med til at supportere resten af hvedemarkedet. En anden faktor, der var med til at understøtte den amerikanske hvede var de ugentlige eksport inspektioner, der for overraskede positivt med over en halv million tons. De amerikanske FOB-priser i hveden begynder at nærme sig noget, der er konkurrencedygtigt på dele af verdensmarkedet, men er fortsat den dyreste oprindelse sammenholdt med europæiske og russiske oprindelser. De russiske priser er faldet adskillige uger i træk, efter at have gået enegang med prisstigninger, mens de europæiske prisstigninger er stagneret. Det betyder at den europæiske hvede fortsat er billigst med 203-204$/ton, mod russiske oprindelser på 209$ og amerikanske omkring 213$. Efter de amerikanske børser lukkede, nedjusterede USDA i går de amerikanske vinterhvedekonditioner med 3%point til 54% i kategorien god/meget god, mens analytikerne havde ventet uændrede konditioner.

Donald Trump holdte i går en længe ventet tale for Economic Club of New York. Mens talen ikke bragte meget nyt med sig i forhold til en mulig 'fase 1 aftale' med Kina, som Trump bekræftede meget snart kan ske, så var han samtidig meget klar i spyttet omkring konsekvenserne, hvis Kina endnu engang løber fra aftalen - nemlig nye toldforhøjelser. I sojamarkedet er man efterhånden vant til divergerende og utydelige udmeldinger, og bønnerne reagerede på den baggrund uændret. Det sydamerikanske vejr udvikler sig overvejende favorabelt, men dele af Argentina har dog behov for yderligere nedbør for ideelle betingelser. AgroConsult satte i går deres forventninger til den brasilianske sojaproduktion til rekordhøje 124 millioner tons mod 118 millioner tons sidste år. Samtidig forventer de en eksportandel til Kina på 57-60 millioner tons, som dog kan falde til 53 millioner tons i tilfælde af en kinesisk/amerikansk handelsaftale falder på plads.

I sojakomplekset var sojaolien dagens store taber, og handlede sammen med resten af det vegetabilske oliemarked lavere. Rapsfrøene tangerede mandag de højeste priser siden maj 2017, men korrigerede i går lavere på profithjemtagning. Den europæiske rapsimport fortsætter imidlertid i højt tempo med knap 3 millioner tons siden sæsonstart 1. juli, hvilket er 87% højere end samme tid sidste år. 78% af importen kommer fra Ukraine, og det bør også begynde at sætte sine spor i den ukrainske forsyningsbalance.