7600 landmænd har med kort varsel fået at vide, at de for 2019 og 2020 vil få udbetalt mindre landbrugsstøtte end forventet. For 200 af de ramte landmænd betyder det, at de vil få mere end 100.000 kroner mindre i støtte end de har disponeret efter.

- Dette vil gå særligt hårdt ud over slagtekalveproducenterne, som i forvejen er meget hårdt presset økonomisk, siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug og Fødevarer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I et brev til fødevareminister Mogens Jensen skriver Martin Merrild, at denne situation er så alvorlig for mange landmænd, at disse bør kompenseres for det tab, at de ikke har samme likvide midler til rådighed, som de har lagt budget efter.

Derfor foreslår Martin Merrild, at der ydes et rentefrit lån til alle, der får reduceret deres støtteudbetaling i 2019. Lånets størrelse skal svare til reduktionen i støtten, og lånet skal betales tilbage over fem år.

Desuden foreslår han, at slagtekalveproducenternes slagtepræmie årligt øges med 77 millioner kroner i 2020 og 2021.

Erkender fejl

Landbrugsstyrelsen har erkendt at have begået fejl, og at EU-Kommissionen har gjort dem opmærksomme på dette. Der er tale om en regnefejl, der har betydet, at nogle landmænd fra 2015-2018 har fået for meget støtte og andre for lidt støtte.

De landmænd, der har fået for meget, skal ikke betale noget tilbage. Dem der har fået for lidt, får den manglende støtte efterbetalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er værdien af de såkaldte betalingsrettigheder, som Landbrugsstyrelsen har udregnet forkert. Værdien af en betalingsrettighed svarer til det støttebeløb, der kan ansøges om pr. hektar.