Landbruget udgør over 20 procent af Danmarks samlede udledning af drivhusgas, og ligesom resten af samfundet skal landbruget og fødevaresektoren blive mere klimavenlig.

Et nyt klimapartnerskab for fødevare- og landbrugssektoren skal komme med sin vision for sektorens grønne omstilling og sit ambitionsniveau for sektorens reduktion af drivhusgasudledning frem mod 2030.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er et af i alt 13 partnerskaber, som regeringen vil indgå i samarbejde med erhvervslivet med fokus på at bidrage til at løse klimaudfordringerne på en måde, der også understøtter job, velfærd og konkurrenceevne.

- Vi har brug for, at vores madproduktion og vores madvaner bliver mere bæredygtige og klimavenlige. Køerne på marken skal være bedre for klimaet, vi skal træffe flere klimarigtige valg, når vi handler i supermarkedet, og så skal vi smide mindre mad ud, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Han anerkender at det er en udfordring at skulle nedbringe udledning og på samme tid sikre, at fødevare- og landbrugssektoren fortsat skal kunne konkurrere med udlandet.

- Der er ingen nemme løsninger, men jeg er overbevist om, at klimavenlige løsninger i højere og højere grad bliver noget, som dansk landbrug skal bruge i konkurrencen med andre lande. Forbrugere både i Danmark og resten af verden vil gerne have, at fødevarerne er produceret med tanke på klimaet. Ønskemålet er, at Danmark kan vise vejen for fødevareproduktionen i resten af verden, siger Mogens Jensen.

Klimaløsninger skal findes sammen med erhvervslivet

Til at lede arbejdet har ministeren udnævnt Group CEO i Danish Crown Jais Valeur som formand. Med basis i sin position i Danish Crown kan han identificere de største problemer og de mest afgørende udviklingsveje i hele kæden fra produktion, forarbejdning, forbrug og eksport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danmark er anerkendt ude i den store verden for vores gode fødevarer, og i de kommende år har vi en enestående mulighed for at blive foregangsland på klimafronten for resten af verden. Vi er allerede meget langt fremme, når det gælder klimaeffektiv fødevareproduktion. Men vi skal være endnu bedre - og her i Danmark kan vi i fællesskab finde de løsninger, som hele verden får brug for, siger Jais Valeur.

Regeringen har bedt om at modtage partnerskabets anbefalinger, inden regeringen næste år kommer med sit udspil til en klimahandlingsplan.