De grønne gummistøvler står i vinduet på kontoret i Bruxelles og minder Asger Christensen om baggrunden i landbruget og er en reminder om altid at være landbrugets stemme i parlamentet.

- Jeg er godt klar over, at jeg er den dansker, der skal bære landbruget ind i parlamentet. Det er der også en forventning om fra erhvervets side. Det er vigtigt, at der er en fagperson i landbrugsudvalget, som kommer med praktisk erfaring og indblik i landbrugsforhold og i virkeligheden i landbruget. Gummistøvlerne står klar, hvis det hele bliver for tovlig, så tager jeg dem på igen. Så jeg sover med støvlerne på ligesom soldaterne, siger Asger Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugspolitisk er vi i Danmark på linje med Holland og Tyskland. Nu ser det jo desværre ud til, at vi mister England.

Asger Christensen er opstillet i Syd- og Sønderjylland og en del af Venstre-gruppen i parlamentet sammen med Morten Løkkegaard og Søren Gade. Ved EP-valget i maj fik Asger Christensen tredje flest stemmer i Venstre med 31.347 personlige stemmer og stor opbakning fra mange sider i landbruget.

Asger Christensen gik til valg på tre løfter, som han i dag alle kan vinge af. Han ville gå målrettet efter en plads i landbrugsudvalget. Han ville cykle til Bruxelles på den første arbejdsdag. Han ville møde op i den store plenarsal i Strasbourg iført sine gummistøvler.

Han husker stadig dagen 1. juli som en af sin politiske karrieres helt store dag, hvor han fik en klump i halsen af bevægelse, da han første gang trådt ind i salen, iført sit sorte jakkesæt, grønne gummistøvler og sit blå EP-badge om halsen med titlen: Member of the Eurepean Parlament.

- Det var en stor dag. Min kampagnestab og jeg har arbejdet målrettet efter dette i lang tid. Så da det endelig lykkedes, var det stort, fortæller Asger Christensen, der allerede dagen efter valgdagen meldte sig til et intensiv sprogkursus i engelsk, da engelsk er hovedsproget i Europa-Parlamentet. I dag følger han både et sprogkursus i Danmark og et i Bruxelles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Asger Christensen nåede at stille op til EP to gange, og hver gang har sønnen Simon, der læser statskundskab, ført valgkamp for sin far.

Begge gange med ambition om at præge den danske og europæiske landbrugspolitik og klima- og miljøpolitik.

rich-media-3
Gummistøvlerne står klar på kontoret i Bruxelles og minder Asger Christensen om hans baggrund og erfaring fra landbruget. Privatfoto.

Bor i en kuffert

Med valget til Europa-Palamentet fulgte også en helt ny hverdag for både Asger Christensen og familien hjemme på Nørupgaard.

- Jeg har endnu ikke vænnet mig til at bo i en kuffert og være weekendpar. Jeg er typisk væk fra mandag aften/tirsdag morgen og hjemme igen torsdag aften. Dog er hver eneste uge forskellig fra de andre. Jeg pendler mellem Bruxelles, hvor jeg har mit kontor, og Strasbourg, hvor vi har 12 sessioner om året. I løbet af ugen møder jeg et utal af spændende mennesker og organisationer, der kommer på besøg i parlamentet. Bare i denne uge har jeg haft besøg af en dansk gymnasieklasse, forskere fra Aarhus Universitet, European Foie Gras Organisation og en kinesisk delegation. Typisk har jeg også møder på Christiansborg i løbet af fredagen med for eksempel L&F, Dansk Erhverv, EU-ordfører fra de andre partier, Venstres gruppe og Europa-udvalget og forskellige interesseorganisationer, siger han.

I løbet af ugen får han mellem 200-300 mails fra mennesker, som har problemstillinger og emner, de gerne vil have taget op i parlamentet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med de to andre Venstre-parlamentarikere deler Asger Christensen tre assistenter til at hjælpe med alt det praktiske og organisatoriske i EU. Derudover har han sin egen personlige assistent, der sorterer i alle henvendelser og styrer møder og aftaler.

Asger Christensen har siddet i byrådet i Kolding i seks år, så han kender den politiske verden, som ofte kan opleves af mange som langt fra virkeligheden.

- En af mine største bekymringer er at komme til at sidde i en politisk osteklokke uden føling med virkeligheden. Der er helt klar en fare for at denne politiske verden bliver en verden for sig, men det er her støvlerne i vindueskarmen skal minde mig om virkeligheden, siger EU-parlamentarikeren, der har 37 års erfaring som mælkeproducent, og nu har overladt driften af gården til sønnen Peter Schelde.

rich-media-5
Asger Christensen har overladt driften af Nørup Gaard ved Kolding til sønnen Peter Schelde (t.v.), der driver gården med 650 malkekøer og 350 hektar som den 10. generation i Christensen-familien. Foto: Marianne Nørmark.

Ny kommissær

Som en af sine første store opgaver har Asger Christensen været med til at stemme den nye landbrugskommissær ind i kommissionen. I starten af oktober blev polske Janusz Wojciechowski valgt til landbrugskommissær. Men Asger Christensen var i første omgang ikke imponeret ved første høring af kommissæren.

- Den første høring var katastrofal. Han talte kun positivt for de små og mindre landbrug, men ved anden høring sagde han alle de rigtige ting, hvor han gav udtryk for, at han vil favne hele landbrugssektoren, om det så er økologi, og både små og store landbrug. Han havde det hele med og bestod med pil ned, siger Asger Christensen, der fremadrettet vil holde nøje øje med Janusz Wojciechowskis politik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De næste fem år skal afgøre, om han lever op til sine løfter. Det kan godt være, der kommer nogle slåskampe. Jeg er skeptisk overfor nogle af de synspunkter, han giver udtryk for, siger parlamentarikeren.

rich-media-7
Asger Christensen er et stort familiemenneske. Han bestræber sig på at spise morgenmad med familien og medarbejderne hver fredag på gården. Her sammen med børnebørnene Karl på fire år og Aksel på to år. Foto: Marianne Nørmark.

Forbud mod glyphosat

Når Asger Christensen skal give sine bud på, hvad parlamentet i fremtiden kommer til at beskæftige sig med, peger han på den kommende landbrugsreform, som ikke nåede at blive forhandlet færdig og stemt igennem i sidste periode.

- Vi skal ind og sætte et liberalt aftryk på hele klima- og miljøpolitikken. Det skal ske på et forretningmæssigt grundlag, Straffe og trusler er ikke løsningen, vi skal have regulering, men det skal stadigvæk være økonomisk bæredygtigt. Landbruget skal have et incitament til at skabe øget biodivercitet og grøn energi, siger Asger Christensen.

Han peger også på debatten om glyphosat.

- Der er stærke kræfter i EU, der ønsker et totalforbud mod glyphosat. I min optik er det worst case. Vi bør arbejde på at udvikle moderne teknologier og løsninger, så vi kan begrænse glyphosat ved for eksempel brug af censor-teknolgi og forbud mod at bruge glyphosat før høsten, siger Asger Christensen, der vil kræve en fuldstændig beregning af C02-udledningen og klimapåvirkningen, inden et forbud, fordi et glyphosat-forbud vil øge brugen af maskiner og dermed bruget af brændstof.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lovgivning tager tid i EU og politik, når politikere fra 27 lande skal blive enige, men den nyvalgte parlamentariker kommer også med et eksempel på hurtig EU-lovgivning.

- Tingene kan godt gå hurtig, når det gælder en rigtig god sag. Vi har på kun 14 dage gennemført et forbud mod at tage patent på planter- og dyregener. Forslaget blev stemt igennem af et enigt landbrugsudvalg på tværs af alle partier. Det er jeg ret imponeret over, siger Asger Christensen.