Sjørup Group har suppleret eksport af brugte traktorer med salg af fabriksnye reservedele og indtager derigennem en helt ny position på markedet.

Og udviklingen er gået stærkt, siden Sjørup Traktor A/S for en halv snes år siden solgte de første splinternye, originale reservedele til maskinhandlerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi havde ikke drømt om, at forretningsområdet med nye, originale reservedele skulle blive så stort. Men vi var nødt til at gøre noget, for vi kunne godt se, hvorhen landbrugssektoren og markedet for brugte traktorer bevægede sig herhjemme, siger ejer og direktør Ole Lauridsen fra Sjørup Group A/S, som virksomheden har heddet de sidste par år.

Salg af nye, originale reservedele fylder halvdelen af omsætningen og er fordelt på over 40.000 såkaldte OEM-numre fra producenter som Dana Spicer, Robert Bosch, Bosch Rexroth, Carraro Drive Tech og ZF. Tingene er sat i system i en ny lagerbygning og er derudover at finde på virksomhedens digitale dealerportal.

- Vi er en af de største herhjemme på salg af nye, originale reservedele til landbrugs- og entreprenørmaskiner, pointerer Ole Lauridsen.

To forretningsområder deler godt og vel den anden halvdel af omsætningen. Det er ophuggede reservedele fra traktorer og landbrugsbaserede maskiner så som rendegravere og teleskoplæssere - samt eksport af ældre traktorer til verdensdele som Asien, Sydamerika og Afrika.

Virksomhedens udvikling tog for alvor fart, da Ole Lauridsen vendte hjem til det fædrene værksted midt i 1980'erne efter studieophold i hovedstaden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Ole Lauridsen er kendt mange steder rundt om i verden for sine containervarer - godt brugte traktorer. Foto: Sjørup Group.

Slut med olie og tvist

Ole Lauridsen, der er årgang 1955, er født med en svensknøgle i hånden. Som dreng etablerede hans forældre, Jens og Ragnhild Lauridsen i 1963 et lille værksted i flækken Sjørup, som ligger vest for Viborg. Her blev der repareret traktorer for de lokale bønder, som Jens Lauridsen af og til også solgte brugte traktorer til.

Sønnen gik til hånde på værkstedet, kørte speedway i sin fritid og kom - som noget af det mest naturlige i verden - i lære som automekaniker. Da han fik svendebrevet af sin arbejdsgiver i Skive, var han blevet klogere på livet.

- Jeg vidste, at det der med at skrue i biler og maskiner skulle være slut. Og jeg ønskede på ingen måde at overtage mine forældres virksomhed, husker Ole Lauridsen og griner.

I stedet gik han i gang med at læse hf på enkeltfag, for han ville læse videre til et eller andet. Han flyttede til København og fik senere sin studentereksamen. Mens han gik og ventede på, at den boglige vej skulle byde på nye udfordringer, begyndte han at kede sig og kastede sig over sin egen hjemmestrikkede markedsundersøgelse.

- Jeg besluttede mig for at lære samtlige sjællandske maskinhandlere at kende. Jeg ville finde ud af, hvad de havde behov for af traktorer, siger Ole Lauridsen, der var træt af at være fattig studerende og i stedet begyndte at arbejde for sin far.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugets udvikling i 1980'erne bar tydeligt præg af gårdsammenlægninger, som kort fortalt betød, at der blev færre bønder, og at de fik større gårde, som igen krævede større traktorer med flere hestekræfter. Det var det, maskinhandlere fortalte Ole Lauridsen.

- Så hvis jeg kunne skaffe nogle større, brugte traktorer, så var jeg velkommen, erindrer han og mindes tiden dengang, da han kørte 100.000 kilometer om året på landevejene.

rich-media-5
Salg af nye, originale reservedele er på godt ti år vokset fra ingenting til at være Sjørup Groups største forretningsområde. Listen tæller over 40.000 OEM-numre. Foto: Sjørup Group.

Handelsmand på rejse

Den nye viden om markedet blev ikke lagt ned i skuffen. Tilfældigvis havde Ole Lauridsen en kammerat, som præsenterede en god idé.

- Han viste mig et katalog fra Skotland, hvor man kunne købe brugte traktorer til fornuftige priser. Problemet var bare, at min kammerat ikke kunne engelsk, men det vidste han, at jeg kunne, siger Ole Lauridsen, der også har haft stor gavn af sine tyskkundskaber - begge sprog lært på hf.

Det blev starten på mange auktionsrejser til Skotland og England, hvor han første gang kom hjem med syv-otte brugte traktorer, som havde den efterspurgte motorstørrelse. De blev i en fart solgt til de sjællandske maskinhandlere, og senere kom turen også til jyske maskinhandlere. Omkring 300 traktorer blev der ud af den skotsk-engelske import, som varede i fire år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generationsskiftet skete i slutningen af 1980'erne, og import og salg af brugte traktorer var allerede da det suverænt største forretningsområde. Dengang var der ni mand på lønningslisten.

Nu havde den unge virksomhedsejer en ny plan. Han ville lære alle landets maskinhandlere at kende. Det blev starten på et salgseventyr, hvor Ole Lauridsen solgte den enkelte maskinhandler en brugt, større traktor, og i stedet tog gamle traktorer i bytte, og begge parter var tilfredse. Denne plan avlede en ny plan: eksport af godt brugte traktorer til udlandet. Første ordre gjaldt en containerfuld til Thailand, og hvis man "pakker" dem godt, kan der godt være syv i en container. Der blev også eksporteret mange Ford 5000 samt andre mærker til Malaysia og Thailand samt Syrien, som gik handelsvejen via Holland.

- Jeg elsker arbejdet som maskinhandler. Man møder en masse spændende mennesker og får set en masse spændende steder i verden, fremhæver han.

rich-media-7
Ole Lauridsen og Sjørup Group har 500-600 brugte traktorer på den 10 hektar store grund. Foto: Sjørup Group.

Operation støvsugning

Arbejdet med at støvsuge det danske marked for brugte traktorer i størrelsesorden 50 til 90 hestekræfter ebbede ifølge Ole Lauridsen ud i slutningen af 1990'erne. I stedet begyndte han at importere disse modeller, som blev videresolgt til eksport. Med internettet blev markedet transparent, og dermed dukkede der mange maskinhandlere op i ind- og udland, som også kunne se en idé med at sælge til kunder i Asien og Afrika.

Da eksporten gik bedst, solgte Sjørup-virksomheden 1000 traktorer om året. Nu er salget dykket til 300-350 om året. Der er fortsat varer på "hylderne" i form af de 500-600 traktorer, der står parkeret på den 10 hektar store grund. Halvdelen af beholdningen er, hvad direktøren kalder "containervarer", og der er mange Ford-modeller imellem. Senere fik traktorerne eksportselskab af landbrugs- og entreprenørmaskiner. Ole Lauridsen er en jysk handelsmand, der ser salg i alt materiel, der kan rulle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra begyndelsen af opkøbsperioden viste det sig hurtigt, at ikke alle traktorer kunne videresælges. De blev i stedet hugget op. Forretningsområdet med salg af stumper - også til eksport - udviklede sig kolossalt hurtigt og har gjort Sjørup Group til Nordeuropas største ophugger af traktorer. Det nye er, at ophuggeren er ved at opbygge et stort sortiment af stumper til entreprenørmaskiner, det gælder blandt andet dumpere, gravemaskiner og læssemaskiner.

- Vi har altid set forretning i det, de andre ikke vil have med at gøre. Og det at være ophugger kræver rigtig meget plads. Vi har lige under 9000 kvadratmeter under tag, siger Ole Lauridsen.

Store stumper som transmissioner og aksler bliver pillet ud af maskinerne og renoveret, filmet og lagt på pallereoler og er tilgængelig i det digitale katalog, som findes på hjemmesiden. 80 procent af de ophuggede dele stammer fra forsikringsskadede maskiner, hvoraf mange er nye. Øvrige ophuggede stumper kommer fra maskiner, der er fra 1995 eller yngre.

- På 30 år er vi gået fra at have udelukkende traktorer som vores fundament til i dag, hvor vi har et bredere fundament med hele spektret af landbrugs- og entreprenørmaskiner. Vækstpotentialet er stort, også hvis vi går til udlandet, siger Ole Lauridsen.