Alle danske køer skal gå i løsdrifts-stalde fra 2027 lyder lovgivningen. Det vil gå hårdt ud over de mindre landbrug, vurderer Sønderjysk Familielandbrug. Derfor har en delegation fra familielandbruget i dag haft foretræde for medlemmerne af Miljø- og Fødevareudvalget.

- Der var afsat 15 minutter til os, men udvalget var meget lydhør og interesserede, så vi fik hele 25 minutter til at fremlægge vores sag og argumenter, så det er positivt. Vi er rigtig glade, fortæller Antoni Stenger, formand for Sønderjysk Familielandbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er tredje gang familielandbruget har fortræde for udvalget. Første gang var i 2016 og anden gang i 2018. Nu håber medlemmerne, at tredje gang er lykkens gang.

Udfases frem til 2027

Der er i dag cirka 600 mindre bedrifter med bindestalde i Danmark, og tallet er faldende. I 2010 blev lov om hold af malkekvæg og kalve vedtaget. Op gennem 00'erne var der en stemning, både blandt befolkningen og blandt politikere, der gik på at malkekøer skulle på græs.

Det politiske kompromis blev, at bindestalden skulle udfases frem til 2020. Men på baggrund af en indsats fra familielandbruget, blev udfasning af bindestaldene udsat yderligere frem til 2027.

Familielandbrugets medlemmer håber med deres foretræde i dag og påvirkning af politikerne, at det bliver muligt fremadrettet frit at vælge mellem løsdrift og bindestalde.

- Vi ønsker helt at få fjernet forbuddet. Der er ingen faglige argumenter for at bindestalde rent dyrevelfærdsmæssigt er dårligere end for køer i løsdrift, fortæller Antoni Stenger, formand for Sønderjysk Familielandbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køer i bindestalde skal på græs minimum 180 dage om året, mens der ikke er krav om at køer i løsdriftstalde skal på græs.

En sammenligning af sundheden i stalde med løsdrift og bindestalde udarbejdet af Seges i 2017 viser:

- Kodødeligheden er 18 procent lavere i bindestalde.

- Kalvedødeligheden i 1-180 dage er 40 procent lavere i bindestalde.

- Antal dødfødte kalve er 13 procent lavere i bindestalde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Klove- og lemmelidelser er 38 procent lavere i bindestalde.

Familielandbruget bruger også som argument for bindestalde, at det er mere overskueligt og lettere for unge landmænd at starte et brug med bindestalde frem for en bedrift med løsdrift.