Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Soja: En af verdens 4 helt store giganter inden for landbrugsråvarer, Bunge, tegnede i går et dystert billede af markedet, som industrien går i møde. Giganten nedjusterede sine forventninger til indtjeningen for året, som en konsekvens af dårlige marginer på crush af sojabønner kombineret med lav efterspørgsel efter bønner fra Kina. Skiftende meldinger i handelsforhandlingerne har fået de amerikanske landmænd til at holde på varerne i håb om bedre tider, og det bidrager til udfordringerne. De amerikanske crush-margins er faldet mere end 50% fra toppen siden juli sidste år, på relativt dårlige afregningspriser på skrå og olie. Sojaskråen har det seneste år handlet mellem 284-320$ i Chicago, mens de fysiske spotpriser i øjeblikket handler 15-20$/ton lavere, ifølge AgResource. Det kommer de animalske producenter i USA til gode, mens det omvendt er en udgift for møllerne, der bruger futuremarkedet til at afdække sine margins med. En positiv stemning i markedet for vegetabilsk olie, trækker i øjeblikket lidt op i ligningen, mens sojaskråen fortsætter sig relativt flade prisudvikling, på svag efterspørgsel. Det er dog ikke alle de amerikanske landmænd, der når at opleve en prisstigning, hvor handelskrig, lave afregningspriser og ugunstigt vejr har ført til det største antal konkurser siden 2011.

I Argentina tegner landmændene også et dystert billede for fremtiden, grundet politisk usikkerhed oven på weekendens valg, hvor en venstrefløjsledet regering overtager magten. Mens den tidligere regering var landbrugsvenlig og sænkede eksportafgifterne på en række landbrugsvarer, så er der med magtskiftet udsigt til, at lempelserne tilbagerulles. Det frygter producenterne vil gøre dem mindre konkurrencedygtige når varerne skal afsættes på verdensmarkedet. Under den nyvalgte præsident, Alberto Fernandez, ventes Christina Kirchner at blive vicepræsident. Kirchner var selv præsident i Argentina i perioden 2008-2015 og indførte hård handelskontrol og eksportbegrænsninger. Det er denne dagsorden, de argentinske landmænd nu frygter vender tilbage. En svagere konkurrenceevne vil naturligt føre til lavere produktion. Mens produktionen af hvede og majs har sat rekord under den reformvenlige præsident Mauricio Macri, truer landmændene med at tilså færre arealer, hvis øgede afgifter bliver en realitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Raps: I markedet for rapsfrø er prisniveauet tilbage på niveauet fra tidligere på måneden efter en korrektion på over 15?. Rapsfrøene steg for syvende handelsdag i træk, dels på gode takter fra de omkringliggende markeder, hvor palmeolien fortsatte til højeste niveau i 18 måneder, men ikke mindst også på grund af ugunstige vejrforhold i Europa, hvor manglende nedbør fortsætter med at forsinke tilsåningen af rapsfrø. Den europæiske afgrødeovervågningsenhed, MARS, melder om hæmmende såforhold i både Nordfrankrig, Rumænien, Bulgarien, Spanien og det vestlige Ukraine. Selvom der siden er kommet regn, ventes det at være for sent til at afslutte tilsåningen af rapsfrø, som endnu en sæson vil føre til lavere arealer end beregnet.